Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

3 módszer, amivel téged is megpróbálhatnak átverni a neten!

3 módszer, amivel téged is megpróbálhatnak átverni a neten!

Manapság már sajnos mindennaposnak számít, ha valaki online átverés áldozata lesz. A kiberbűnözők ugyanis elképesztően kreatívak és a legravaszabb trükkre is képesek, hogy megszerezzék adatainkat. Ebben a cikkünkben három, a hackerek által leggyakrabban alkalmazott módszerről lesz szó. És arról, mire figyelj, hogy ne verjenek át a neten!

Biztos hallottál te is olyan emberről, aki online átverés áldozata lett. Az igazság az, hogy sajnos mindennapos esetről van szó. Ahogy egyre inkább terelődtek át a mindennapos szokásaink az online térbe, úgy kezdtek egyre fejlettebb eszközökkel, módszerekkel dolgozni a személyes adataink, pénzünk ellopására törekvő kiberbűnözők. A lopásra „szakosodott” emberek pedig elképesztően kreatívak, és nagyon gyorsan alkalmazkodnak az aktuális helyzethez – legyen szó koronavírusról vagy orosz-ukrán háborúról.

Szóval nem túlzás azt állítani, soha nem volt annyira fontos odafigyelned arra, hol, milyen erősségű jelszavakat használsz, vagy hogyan tárolod az adataidat, mint manapság. A célunk ezzel a cikkel egyértelmű: rámutatni a hackerek által alkalmazott három leggyakoribb módszerre. És persze arra, mit tegyél annak érdekében, hogy ne verjenek át a neten.

 

Mert te is bármikor a kiberbűnözés áldozata lehetsz, vásárolj óvatosan!

Az egyik leggyakoribb az online vásárlással kapcsolatos átverés. A csalók egy minél igényesebb, szebb, de hamis kereskedelmi weboldalt hoznak létre, ahol nagyon alacsony áron vehetsz ruhákat, termékeket. Az csak a kisebbik gond, hogy általában meg sem érkezik a termék, az már komolyabb probléma, hogy a rendelésed során megadott hitelkártya adataiddal bármikor visszaélhetnek.

Mit tegyél? Ellenőrizd az eladót. Nézd meg a korábbi vásárlók véleményeit, értékeléseit. Ez egy jó kiindulópont. Kezdj gyanakodni ha a megszokottnál több személyes információt igyekeznek elkérni tőled, illetve az is árulkodó, ha az elérhetőségek között nem szerepel telefonszám csak mail cím.

 

Lottó- és nyereményjáték csalások

A semmiből kapsz egy e-mail, hívást vagy SMS-t, hogy fantasztikus nyereményhez jutottál egy olyan lottó vagy nyereményjátékban, amelyben valójában nem is vettél részt.
Így indul a módszer. Ebben az esetben arra próbálnak rávenni, hogy előre fizess be egy kisebb összeget vagy add meg adataidat, mert csak így juthatsz hozzá a nagy nyereményedhez – és persze minél előbb fizess, cselekedj, mert lemaradsz. Mivel a nyereményjáték nem is létezik, hiába fizetsz, nem kapsz semmit.

Mit tegyél? Először is gondolkodj el azon, tényleg részt vettél-e bármilyen nyereményjátékban. Keress rá a cégre, akitől a levél jött. Ha a válasz nem, akkor töröld az üzenetet. Ahhoz pedig, hogy javarészt kiszűrd ezeket az üzeneteket, engedélyezd az e-mail fiókodban a spamek szűrését, ez segít abban, hogy minél kevésbé találjanak meg.

 

Társkeresés, távmunka, online pénzmosás

Az online pénzmosás esetében arról van szó, hogy a bűnözők arra próbálnak rávenni téged, hogy a tudtod nélkül segíts nekik tisztára mosni az online csalásokból és átverésekből származó bevételeiket. Ezzel megnehezítve a bűnüldöző szerveknek azt, hogy nyomon kövessék a pénz útját. Leggyakrabban használt csali az otthoni munkavégzés és az online társkeresők. Miután elnyerték a bizalmadat pénzt vagy csekket küldenek, továbbá megkérnek, hogy azt küld el valaki másnak. Az csak a kisebbik probléma, hogy visszajön a „levél” a feladótól, az már nagyobb, hogy komoly jogi problémád lehet, ha bűncselekményből származó pénzt mozgatsz.

Mit tegyél? Ne fogadj el olyan távmunka lehetőséget kínáló állást, amelynek a feltétele pénz utalása egy állítólagos ügyfél számára. Utasítsd el azt a társkeresőn megismert embert, aki arra kér, küldj pénzt valakinek a nevében.

Mint látod, igen széles a kiberbűnözők tárháza. Érdemes tehát odafigyelned arra, mikor, kinek és milyen adatokat adsz meg. Amennyiben bizonytalan vagy, további segítséget kérnél, a számítógéped komolyabb védelemmel látnád el, keresd bátran a PC Panda szakembereit!

 

Érdekelnek még tartalmak? Akkor olvass tovább, hogy megtudd a melegben hogyan vigyázz laptopod akksijára, vagy azt, mit tegyél, ha lassú az interneted.