Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

3+1 egyszerű tipp, amivel gyorsabbá teheted a géped!

3+1 egyszerű tipp, amivel gyorsabbá teheted a géped!

Bizonyára neked is feltűnt már, hogy minél régebben használod a géped, annál hosszabb ideig “gyönyörködhetsz” a töltőképernyőben. Ennek több oka is lehet, melyek közül ma 3+1 olyat gyűjtöttünk össze amivel szerelés nélkül, akár önállóan is javíthatsz egy kicsit a helyzeten.

Ahogy a forgalomban lévő elektronikai eszközök teljesítménye nő, úgy a futtatott alkalmazások erőforrás igénye is emelkedik. Ugyan a folyamatban egyre hangsúlyosabb szerepet kap az optimalizáció, azaz az erőforrások hatékony felhasználása a működés során, azért továbbra is emelkednek a rendszerkövetelmények. A következő 3+1 tippünkben olyan megoldásokat szedtünk össze, amelyekkel pár perc alatt is csökkentheted alkalmazásaid erőforrás pazarlását, ezzel gyorsítva a géped működését.

1, felesleges, háttérben futtatott alkalmazások

A számítógépeden számos olyan alkalmazás lehet előre feltelepítve, amiket alig-alig vagy egyáltalán nem használsz, és feleslegesen emésztik a rendszer erőforrásait. Ezekről a programokról általában akkor szerzel tudomást, ha egy felugró ablak annak frissítésére szólít fel. Ha fogalmad sincs, hogy melyek ezek akkor sincs baj, a Windows segít megtalálni őket. Egyszerűen csak navigálj a “Gépházon” belül az “Alkalmazások” menüpontra, és keresd a nem használt programokat. Itt egyértelműen láthatod majd, hogy melyik alkalmazások futnak feleslegesen, és el is távolíthatod azokat.

2, automatikusan induló programok leállítása

Ugyanezen az vonalon maradva azt is beállíthatod, hogy mely alkalmazások fussanak a számítógép indításakor. Indítsd el a „Feladatkezelőt” (a Ctrl-Shift-Esc billentyűkombinációval vagy jobb egérgombbal a Start gombra kattintva), az „Indítás” fülön vannak azok az alkalmazásokat, amik a Windows betöltődésekor automatikusan elindulnak. Láthatod, hogy az adott program futása engedélyezve van-e, s azt is, mennyire lassítja a Windows betöltődését. Amennyiben van olyan, amelyik nem szükséges, válaszd a gyorsmenüben a „Letiltás” lehetőséget. Ezzel értékes erőforrásokat szabadíthatsz fel ezáltal a többi program számára, és később amikor szükséged lesz rá manuálisan is elindíthatod a programot.

3, nagytakarítás, töredezettség-mentesítés

Nagytakarítást nemcsak hardveresen, hanem szoftveresen is érdemes időnként elvégezni. Ez hatványozottan igaz, ha HDD-t azaz merevlemezt használ a géped. A HDD lecserélése SSD-re egyébként önmagában is rengeteget gyorsíthat egy laptopon, erre most nem térünk ki, de itt bővebben is olvashatsz róla. Amit viszont a gép előtt ülve azonnal megtehetsz, az a felesleges, elfelejtett, jelentőségüket vesztett porfogó fájlok törlése. Ahhoz, hogy ezeket eltávolítsd a tálca keresőmezőjébe írd be a lemezkarbantartó kifejezést, ha ez megvan, válaszd ki a karbantartani kívánt meghajtót, és azt, hogy mik azok a típusú fájlok, amiktől megszabadulnál, majd nyomj az OK gombra.

Ezt követően pedig érdemes elindítani egy töredezettségmentesítést. Ez a folyamat úgy képzelhető el, mint amikor egy könyvespolcon egymás mellé rendezed az összetartozó köteteket, hogy gyorsabban megtaláld őket amikor szükséged van rájuk. Az alkalmazások filejai ugyanis szétszórva helyezkednek el egy gépen, ezeket a szétszórt darabkákat nevezzük töredékeknek. Minél szétszórtabban helyezkednek el a fájlok, annál hosszabb ideig tart előkeresni egy őket a rendszernek egy alkalmazás indításánál. Hogy javíthatsz ezen? Az út a következő: sajátgép-meghajtó kiválasztása- tulajdonságok-eszközök- optimalizálás. Ezt követően újra az optimalizálásra kell kattintanod, hogy elinduljon a művelet. Figyelj rá, hogy a HDD méretétől és állapotától függően ez a művelet hosszabb időt is igénybe vehet.

+1, rendszeres vírusírtás

Bármennyire is körültekintőnek gondolod magad a böngészés során, nem zárható ki, hogy egy-egy vírus a gépedre kerüljön. Nagyon változó, hogy ezek mennyi erőforrást használnak, de a működésükhöz mindenképpen futniuk kell a háttérben. Egy vírusírtó előfizetésével ettől a fejfájástól is megkímélheted magad.

További tanácsot, segítséget kérnél? Keresd bátran a PC Panda szakembereit!