Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Alvó állapotban is merül a laptopod akksija? Ez segíthet!

Alvó állapotban is merül a laptopod akksija? Ez segíthet!

Ismerős az a bosszantó jelenség, amikor feltöltött akksival teszed a táskádba a laptopod, de mire előveszed, már egy csomót merült? Mindezt úgy, hogy közben erre látszólag semmi oka? Mai cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy mi állhat a jelenség hátterében, és mit tehetsz ellene.

Miért merül alvás közben a notebook akkumulátora?

Ahhoz, hogy ezt megértsük először azt kell tisztáznunk, hogy mit kellene csinálnia a gépünknek alvás közben. Az alvó mód lényegében azt a célt szolgálja, hogy amikor előkapod a laptopodat, akkor ne kelljen a nulláról bekapcsolni, hanem gyakorlatilag azonnal használni tudd. Ez értelemszerűen csak úgy lehetséges, ha alvás közben nem áll le teljesen az eszköz. De akkor mit csinál pontosan?

Ha nem piszkáltad a beállításokat, akkor nagy valószínűséggel a következőket teszi alvás közben a géped:

  • A memória nem ürül ki, a megnyitott programok nyitva is maradnak. A RAM működéséről korábban írtunk részletesebben is.
  • Előfordulhat, hogy a csatlakoztatott eszközökkel sem szűnik meg a kommunikáció. Ez is jellemző, de nem minden esetben, alapbeállítás. Ha például az egereddel fel tudod ébreszteni a gépedet, akkor a háttérben van kommunikáció.
  • A hálózati kapcsolaton keresztül a rendszer letölti az elérhetővé váló frissítéseket. Ennek a funkciónak köszönheted azt, hogy egyre ritkábban kell a frissítések letöltésére és telepítésére várnod a gép előtt ülve.
  • Illetve legalább ilyen fontos az, amit nem csinál a géped alvás közben: b Pontosabban nem kellene neki.

A probléma a negyedik ponttal van: tehát a géped valamilyen erőforrás-igényes feladatot végez, miközben nem kellene neki.

Mit tehetsz azért, hogy a géped ne merüljön le alvás közben?

Az utóbbi időben megszaporodtak az alvás közben merülő akkumulátorokról szóló felhasználói panaszok, legalábbis a Windows-os gépek esetében. A többi operációs rendszert most nem is érintjük a kérdésben.

Na de a kérdés: mit tehetünk a probléma ellen? Egyrészt bízhatunk benne, hogy a felhasználói visszajelzések alapján a Windows mérnökei kezdenek valamit a problémával, és néhány frissítés múlva javulni kezd a helyzet. Anélkül, hogy a technikai részletekbe mélyen belemennénk, azt is fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem az operációs rendszer képtelen helyesen alvó állapotba lépni. Rengeteg márka gyárt Windows-os gépet, mind más-más alkatrészekből összeszerelve és sok esetben a gyártók is hibásak abban, hogy valamilyen firmware vagy illesztőprogram náluk nem készül el tökéletesen. Ez egyébként eddig sem volt másképp, csak a Windows korábbi verzióiban könnyebben lehetett manuálisan változtatni az alvó állapot beállításain.

Szóval egyrészt várhatsz a frissítésekre, de mit tehetsz még?

Alvás közben az alapbeállítások mellett az esetek többségében a hálózati kapcsolatok használata fogyasztja a legtöbb erőforrást. Azaz a frissítések letöltése amíg távol vagy. Ezek kikapcsolását semmiképp nem javasoljuk, a biztonság szempontjából fontos, hogy naprakész legyen a rendszered! Viszont amit megtehetsz az az, hogy nem alvás közben frissítesz. Ez több esetben is megoldotta a problémát. A nehézség mindössze annyi, hogy a Windows rendszeréből az erre vonatkozó beállítási lehetőség az újabb verziókból kikerült.

Amit helyette tehetsz:

  • Húzd ki a töltőt az alvó állapotba lépés előtt! Nem ritka, hogy így eljárva a laptop leállítja a hálózattal történő kommunikációt alvás közben. Ahogy az sem rika, hogy ha csak alvó állapotba lépés után húzod le a töltőről, akkor továbbra is használja az antennát.
  • Ha a leírt metódus nem segít, akkor pedig mielőtt becsukod a géped, akár manuálisan is kikapcsolhatod a vezeték nélküli hálózattal való kommunikációt. Ez a megoldás ugyanúgy segíthet megőrizni az akku töltöttségi szintjét.

Reméljük, hogy sikerült egy kicsit érthetőbbé tennünk a probléma forrását! Az akkumulátorod élettartamának megőrzéséről korábban bővebben is írtunk, további hasznos tippekért olvasd el azt is!

 

Ha pedig új akksira, vagy bármilyen más szakértői segítségre van szükséged, keresd bátran a PC Panda csapatát!