Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Betört a laptopod kijelzője? Ezt tedd, ha így jártál!

Betört a laptopod kijelzője? Ezt tedd, ha így jártál!

A kijelző a laptop egyik legsérülékenyebb alkatrésze, és jellemzően költséges a cseréje is. A meghibásodások ráadásul bizonyos esetekben látszólag mindenféle előzmény nélkül történnek. Cikkünkben azokat a kijelzőn tapasztalható külső jeleket vesszük sorra, amelyek alapján akár önállóan is következtethetsz a hiba okára.

Először is a megjelenített tartalomnak hiánytalanul el kell jutnia a kijezőig. Amikor úgy tűnik, hogy semmilyen fizikai hatás nem indokolja a meghibásodást, akkor könnyen lehet, hogy ezen az úton veszik el valahol az információ. Ebben az esetben a videókártyát a kijelzővel összekötő szalagkábel, vagy akár maga a videókártya is lehet a ludas. Ezek persze a ritkább esetek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a túlzott erőhatásokból fakadó sérülések a leggyakoribbak.

Tipikus helyzetek ahogy betörik, sérül a laptop kijelzője

Három nagyon jellemző esettel szoktunk találkozni, és mindhárom figyelmetlenségből fakadó, azaz megelőzhető:

  • Sok esetben a felhasználó az összezárt notebook külsejére gyakorol olyan nyomást, aminek a hatására megsérül a kijelző. Ez gyakran szállítás közben történi, pl.: a táskában valami olyan kerül a laptop mellé, aminek nem kellene.
  • A másik rendszeresen felmerülő helyzet, amikor úgy csukják le a kijelzőt, hogy valamilyen tárgy a billentyűzet és a fedél közé szorul. Ez a legtöbb esetben valamilyen írószer. A billentyűzet ráadásul önmagában is sérülékeny, erről bővebben is írtunk itt.
  • A harmadik szituáció valamivel ritkább jelenség, viszont annál alattomosabb. Előfordul, hogy egy fizikai sérülés észrevétlen marad azonban a nyomán olyan külső hatások érik a gép belsejét, ami később problémát okoz.

Csíkos, foltos, teljesen fekete kijelző

A probléma forrása nem minden esetben teljesen egyértelmű, de azért gyakran ránézésre is megállapítható, hogy hol van a gond. A következőkben ezeket vesszük sorra:

  • Teljesen elsötétül kijelző: régeddi laptopok esetében ez lehet a kijelző hibája, ilyenkor minimálisan látható marad a tartalom. Valójában csak sötétnek tűnik a felület, de a gyakorlatban a fényerő csökken jelentősen. Amennyiben tényleg semmit sem látni, úgy valamilyen belső hibára gyanakodhatunk, azaz egy másik alkatrész a felelős.
  • Szabálytalan vízszintesen vagy függőlegesen megjelenő vonalak: szinte minden esetben a panel sérülésére utal, és csak cserével orvosolható. Sok esetben a szabálytalan mintázat pókhálószerű mintázatban végződik.
  • Szabályos vízszintes és függőleges csíkok: ezekhez nem kell betörni a kijelzőt. A vízszintes csíkok esetében gyakran a videókártya okozza a problémát. Ha függőleges vonalak jelek meg, akkor a panel vezérlésére szoktunk gyanakodni, ez azonban csak a kijelzővel együtt cserélhető.
  • Fekete vagy fehér kör alakú foltok: minden esetben a kijelző fizikai sérülésére utalnak. Ott jelennek meg, ahol ütés éri a felületet. A fekete foltok sokszor tovább is nőnek, mert a panel belsejében a törés helyén szivárogni kezd folyadékkristályos anyag, ami a megjelenítésért felel.
  • A kijelző szélein elsötétül a tartalom: szinte kivétel nélkül a beázás eredménye, és sokszor a takarításhoz használt nedves rongyhoz vezethető vissza.

Javítható a törött notebook kijelző?

A fizikai sérülést elszenvedett kijelzők nem javíthatóak, viszont cserélhetőek. Egyáltalán nem ritka feladat, ahogy a cikk elején is írtuk, ez egy igen sérülékeny része a számítógépnek. Pontosan ezért felkészülten várunk, ha ilyen kellemetlen helyzetben találod magadat, keresd bátran a PC Panda szakembereit!

Ha úgy érzed, hogy már nem szeretnél a javítással bíbelődni, akkor se dobd a kukába régi számítógéped! Arról, hogy mit kezdhetsz az elektronikai hulladékkal, itt írtunk bővebben is.