Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Billentyűzet: ez a laptopod legsebezhetőbb része

Billentyűzet: ez a laptopod legsebezhetőbb része

A laptopod, notebookod, asztali számítógéped legsebezhetőbb része a billentyűzet. Főellensége a folyadék, de a koszt, a port és az állatszőrt sem szereti. A klaviatúra rendszeres tisztása kifejezetten fontos, ha szeretnéd sokáig zavartalanul használni a géped. A következőkben leírjuk, hogy általában mitől romlik el, és mit tehetsz ellene.

Ezek teszik tönkre a billentyűzeted

A két leggyakoribb problémaforrás a két legprózaibb is. Ezeket valószínűleg te is elkövetted már. Nézzük is őket!

Megéheztél. Kimész a konyhába, bekapcsolod a mikrót, vágsz két-három szelet kenyeret, megtöltöd a pharad és leülsz enni – a számítógéped elé. Nagyon sokan esznek a gépük előtt. Egyik szemük az ételen, másik a képernyőn. És miközben étkeznek, a morzsák szépen elkezdik saját útjukat járni, „belemásznak” a notebook legsebezhetőbb, legérzékenyebb részébe, a billentyűzetbe. Persze, nemcsak étel kerülhet a klaviatúra gombjai közé, hanem kosz, por és állatszőr is.

Ezeknél persze nagyságrendekkel rosszabb a folyadék. A billentyűzet főellensége ugyanis a folyadék. Valószínűleg mindenki hallott már olyan történetet, amikor egy barátja, ismerőse kényelmesen letett a laptopja mellé egy pohár narancslevet, kólát vagy bármilyen italt, aztán jött egy hirtelen mozdulat és vele a baj. Az innivaló ráömlött a billentyűzetre, ami azonnal elromlott – ez egyébként az egyik leggyakoribb, laptoppal kapcsolatos hiba. Azt tanácsoljuk tehát, hogy soha ne tegyél folyadékot a laptopod, PC-d közelébe.

Az evés és ivás után olyan környezeti hatások jönnek a sorban, amelyek nem biztos, hogy érintenek, de azért jó ha figyelembe veszed őket. Gyakorinak mondható példának okáért, hogy kedvencünk bundájából gyűlik össze annyi a gombok alatt, hogy azok lenyomhatatlanná válnak. De az sem mindegy, hogy hol használod a géped, a szálló por szintén gyakori elkövető. De mechanikai meghibásodások is rendszeresen előfordulnak. Ilyen eset ha túl erősen püffölöd a klaviatúrát, vagy a külső billentyűzet esetében a kábel megtörése. Utóbbiakon sajnos nem segít a takarítás, csak a megelőzés.

Billentyűzet tisztítás, portalanítás

A fentiekből érzékelhető, hogy a laptopod, PC-d billentyűzetének rendszeres tisztása kifejezetten fontos – ezzel is növelheted géped élettartamát. Ennek önállóan is neki foghatsz, de érdemes óvatosnak lenned, nehogy pont ezzel okozz problémát.

Ezekre figyelj mindenképpen ha nekifogsz:

  • A billentyűzet ne legyen áram alatt! Laptopoknál ez azt jelenti, hogy teljesen le kell állítanod a gépet.
  • Ha nem nem szereled szét a gépet, akkor légy óvatos, nehogy pont a munkálkodásod nyomán kerüljön mélyebbre a szennyeződés!
  • Ne erőltesd a gombokat, az apróbb műanyag alkatrészek könnyen megsérülhetnek!

Első lépésként hagyd dolgozni a gravitációt, egyszerűen tartsd fejjel lefelé a billentyűzetet, és finoman rázogasd! A további takarításhoz használhatsz mikroszálas kendőt, speciális billentyűtisztító folyadékot vagy zselét, illetve sűrített levegőt.

Ha a fenti procedúra nem elégséges, akkor ki kell szedni a billentyűket, de ez a notebookok esetén ajánljuk, hogy bízd a PC Panda szakembereire, mert a vékony billentyűk könnyen eltörhetnek.

Laptop takarítás – minden évben, legalább egyszer

És ha már a témánál tartunk: a notebook és asztali számítógép belsejében egy év használat alatt felgyülemlő kosz és por szabad szemmel nem látható veszélyt jelent. Erről bővebben is írtunk itt. Ha nem figyelsz oda a laptopod vagy a PC-d tisztításra, takarításra, akár az összes személyes adatodat elveszítheted. Bízd a PC Panda munkatársai ezt a feladatot is!