Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Használt gépet vennél? Elmondjuk, mire figyelj!

Használt gépet vennél? Elmondjuk, mire figyelj!

Az új nem mindig jobb. Vagy, ha máshonnan nézzük, nem feltétlenül érdemes nagy összeget kiadnod egy laptopra, ha kevesebből is használhatót, a célodnak megfelelőt tudsz venni. Ha tehát úgy döntesz, hogy használt notebookot vásárolsz, elmondjuk, mire érdemes odafigyelned.

Volt egy cikkünk korábban arról, hogy a számítástechnikai eszközök területére is begyűrűzött a chiphiány – ennek következménye a készlethiány, a kisebb kínálat és a magasabb árak. Épp ezért ajánlottunk megoldásokat arra az esetre, ha egy kicsit jobbá szeretnéd tenni notebookodat. Ha azonban úgy döntesz vásárolsz, akkor elmondjuk, mire érdemes odafigyelned.

Kezdjük ott, hogy a legjobbat azzal teszed a környezetednek, ha nem új, hanem használt vagy felújított gépet veszel, mert azzal eléred azt, hogy kevesebb új termék gyártására legyen szükség. Régi laptopod elektronikai hulladékgyűjtőben történő leadásával még zöldebbé teheted a folyamatot. Van azonban különbség a használt és a felújított notebook között. Előbbit bármilyen típusú laptopból vagy PC-ből vehetsz, míg általánosságban véve felújításra a hosszabb élettartammal rendelkező üzleti laptopok és számítógépek kerülnek. Továbbá egy használt laptop gyakorlatilag bármilyen állapotban lehet, míg egy felújított esetében – amennyiben megbízható helyen vásárolsz – ez nem igazán fordulhat elő. És, hogy milyen tényezőket vegyél figyelembe?

Az akkumulátortól a billentyűzetig

A fogyasztók többsége őszinte és lényegre törő visszajelzést ad az általuk használt termékről. Esetedben ez azt jelenti, hogy valószínűleg találsz kommenteket az általad kiválasztott laptopról. Keresd mind a pozitív, mind a negatív tulajdonságokat, csak így kaphatsz ugyanis teljes képet. Ez egy jó kiindulópont. Ami pedig a továbbiakat illeti: a használt laptop esetében mindenképp figyelj oda az akkumulátorra, a billentyűzetre, a ventilátorra és a merevlemezre. jellemzően ezekkel van a legtöbb gond.

Haladjunk sorba.

Akkumulátor. Ha vinnéd magaddal a gépet, akkor bizony nem mindegy, hogy 30 percig vagy 3 óráig bírja töltés nélkül. De ha csak otthon használnád, úgy, hogy folyamatosan töltőn van, akkor mindegy, mennyire elhasznált az akkumulátor. Itt jeleznénk, van egy
cikkünk arról, hogyan hosszabbíthatod meg akkumulátorod élettartamát. Egy használt gép esetében kimondottan nehéz ellenőrizni az akkumulátor állapotát, valószínűleg a te fiókodban sincsen ehhez megfelelő műszer. Ez mindenképpen a felújított gépek irányába tereli az embert, hiszen ott valamennyi garancia jár az eszközre.

Billentyűzet. Ez is egy érzékeny pont, mondhatnánk azt is, ez a laptopod legsebezhetőbb része. Ha a notebook előző tulajdonosa szalámis szendvicsét rendszeresen a gépe előtt fogyasztotta, akkor bizony könnyen lehet, hogy tele van morzsával, érdemes tehát
kitisztítanod a használatba vétel előtt. Ennek hogyanjáról írtunk korábban, de ha az eladó azzal sem tisztelt meg, hogy kitakarítsa mielőtt megmutatja neked a gépet, talán érdemes másik lehetőség után nézni.

Ventilátor. Hasonló a helyzet, mint a billentyűzet esetében. A ventilátoron keresztül a laptop belsejébe jutó, s ott felgyűlő kosz és a por láthatatlan veszélyt jelent. Márpedig ha furcsa hangokat hallasz, akkor az azt jelzi, hogy ki kell takarítani a gépet. Erről bővebben is írtunk korábban. Itt is felmerülhet a kérdés, hogy vajon mióta küzdenek a ventillátorok a felhalmozódott kosszal? A mi javaslatunk az, hogy ha furcsa hangja van a gépnek, és pusztán az operációs rendszer futtatásától is hangosan zúgnak a ventilátorok, akkor keress másik notebookot!

Merevlemez. Érzékeny darab, és nem is nagyon tudod megbízható módon ellenőrizni az állapotát. Sajnos erre az alkatrészre jellemző, hogy akár kisebb erőhatások vagy pusztán az elhasználódás miatt egyik napról a másikra megadják magukat. A felújított daraboknál itt is véd a garancia, bár az adataid ettől még elveszhetnek. Ha biztosra akarsz menni, akkor ezt az alkatrészt érdemes a vásárláskor lecserélni egy másikra, vagy akár rögtön egy újabb SSD-re, ami mozgó alkatrészek hiányában nem csak gyorsabb, de jellemzően tartósabb is. A merevlemez SSD-re történő cseréjének előnyeiről itt bővebben is írtunk.

Ha bármilyen további kérdésed van, esetleg laptopot vennél, a PC Panda szakemberei segítenek!