Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Így főzöd meg a laptopodat nyáron

Így főzöd meg a laptopodat nyáron

 

– Ne hagyd, hogy túl meleg legyen a helyzet!
– A megoldás a megelőzés, avagy hogyan hat a nyári hőség a laptopodra

Amikor kinn tombol a hőség, akkor jobban kell figyelned laptopodra, mivel a notebookod belsejében akár 70-100 fokos hőmérséklet is lehet, ráadásul a lerakódott porral együtt ez könnyen komoly problémákhoz vezethet. A megoldás a megelőzés. Mert érdemesebb évente egyszer teljesen kitakarítanod a laptopod, mint két-három évente újat venned. Nem?

A laptopok alapvetően hosszú távú, többéves használatra lettek tervezve. Felépítésüket, működésüket nézve a szerkezeteket egyfajta egyensúlyi állapot jellemzi. Az egyik oldalon az olyan alkatrészek vannak, amik abban segítenek, hogy minél jobban és hatékonyabban tudj dolgozni, míg a másik oldalon vannak azok a komponensek, amik a biztonságért felelnek. De hogy ennek mi köze ennek a nyári meleghez, a laptop melegedéséhez és annak kitakarításhoz?

A válasz egyik része a már fentebb említett egyensúlyi állapotban van. A processzor és videokártya a laptop azon alkatrészei, amelyek a teljesítményért felelnek és a működésük során jelentős mennyiségű hőt termelnek. Ennek ellensúlyozására lett létrehozva a minden notebookban különböző módon megtervezett hűtőrendszer. Az a rendszer, ami a ventilátorból, a hőelvezető csőből és a hűtőpasztából áll, és alapvetően nagyon egyszerűen működik: az egyik oldalon beszívja a környezet levegőjét, majd a másik oldalon kiengedi a melegebb levegőt. A baj akkor van, ha ezt a működési folyamatot valami gátolja.

 

Melegedik a laptop, csökken a teljesítmény

A hűtőrendszer megfelelő működése nyáron kifejezetten fontos, kényes kérdés. Nem túlzás, ha azt mondjuk, a nyári, kinti (30-40) fokos hőség idején a laptop belsejében lévő akár 100 fokos hőmérséklet és a belül lerakódott por miatt jelentősen nőhet a meghibásodás esélye. A meghibásodás egyik, szabad szemmel nem látható jele lehet, ha a hűtőrendszer valamelyik pontján hiba keletkezik – például a hőpaszta elenged. De vannak szabad szemmel is jól látható jelek, amik arra utalnak, hogy gond van a hűtési rendszerrel:

  • a megszokottnál hangosabban, zajosabban működik a ventillátor;
  • processzor csökkenti teljesítményét, hogy kevesebb hőt termeljen;
  • az alaplapra forrasztott chipek a forrasztási pontoknál elkezdenek lazulni, elengedni;
  • a laptop azért, hogy elkerülje a túlmelegedést, kikapcsol.

És ne feledjük, hogy meleg miatt túlmelegedhet az akkumulátor is, amelynek így megrövidülhet az élettartama.

 

Nyári notebook tisztítás utazás előtt

A megoldás a megelőzés. Egyszerűen arról van szó, hogy érdemes évente egyszer teljesen kitakarítani a laptopod, mert ha nem teszed, később jóval költségesebb lesz a javítás. Persze jól tudjuk, mint mindenre, a laptop takarítására is vannak házi praktikák, de bármilyen csábítók is ezek, szakértelem hiányában többet árthatsz, mint segíthetsz. A szakszerűtlen szerelés károkat okozhat a laptop házában, a processzorban, a videokártyában.

A PC Panda tapasztalt szakemberei segítenek neked abban, hogy akár több évvel is megnöveld notebookod élettartamát – mert nemcsak egyszerű tisztításról van szó. A Panda szervizében a külső takarítás mellett a teljes hűtőrendszert leellenőrzik, magasnyomású levegővel megtisztítják. Továbbá kitakarítják a ventilátort, hűtőbordát. Újra cserélik a hűtőpasztát. Mindezt rövid határidővel, garanciával és megfizethető áron.