Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Így gyorsítsd fel régi laptopod

Így gyorsítsd fel régi laptopod

Gyorsabb laptopot szeretnél? Itt van néhány olcsó és szuper megoldás!

Lassulást tapasztalsz hosszabb ideje használt laptopodnál vagy asztali számítógépednél? Ez teljesen normális. De nem kell azonnal a boltba rohannod és újat venned. Helyette itt van néhány egyszerű és olcsó megoldás arra, hogy notebookod gyorsabb legyen, mint valaha.

Teljesen természetes az, hogy ha már hosszabb ideje használod laptopod vagy asztali számítógéped, akkor lassulást tapasztalsz a programok betöltésekor, a böngésző vagy az általad sokat használt alkalmazások megnyitásakor. Ilyenkor azonban nem az a megoldás, ha megszabadulsz régi gépedtől, és új PC-t vagy notebookot veszel. Vannak ugyanis egyszerűbb és olcsóbb megoldások arra, hogy használt, lassú laptopod gyorsabb legyen. Olyan, mintha újonnan vetted volna.

 

HDD helyett SSD, avagy lassúból gyors notebook

A teljesítmény növelésének egyik leghatékonyabb módja a hardver cseréje vagy fejlesztése. A régebbi laptopok és PC-k nagyrészt hagyományos merevlemezzel (HDD) rendelkeznek, ezért ezt érdemes lecserélned a szintén adattárolásra alkalmas, de újabb eszközre (SSD). Ez a csere látványosan növelni fogja géped teljesítményét. Mivel az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészt, motort, ami a szerkezetet hajtja, így eleve könnyebb lesz a laptopod. Persze, az SSD-nek nem ez az egyetlen előnye a HDD-vel szemben:

  • hatékonyabb, gyorsabb a működésük: az operációs rendszer és az általad használd programok (böngésző, szövegszerkesztő, táblázatkezelő) szempillantás alatt betöltődnek;
  • alacsonyabb a meghibásodási arányuk
  • a laptopod vagy a PC-d kevésbé melegszik;
  • energiahatékonyabbak, így az akkumulátor hosszabb ideig bírja.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy az SSD-k drágábbak a hagyományos merevlemezeknél, mivel azonban áruk folyamatosan csökken, így manapság már a megfizethető kategóriába tartoznak. Tehát egy notebook vagy PC gyorsítása úgy a legegyszerűbb, ha HDD-ről SSD-re váltasz. De nem ez az egyetlen megoldás.

 

Egyszerű megoldások a laptop gyorsítás érdekében

Attól is gyorsabbá válik a géped, ha bővíted annak memóriáját (RAM). Ez szintén egyszerű, hatékony és nem utolsó sorban olcsó módja notebookod gyorsításának. A képlet egyszerű: a RAM-ban tárolódnak el az aktuális futó programok, és minél több memóriája van a gépednek, annál több programot képes gördülékenyen futtatni. Máshonnan nézve: minél nagyobb a memória mérete, az operációs rendszer annál több, gyorsan hozzáférhető adatot tud tárolni.

Szintén megoldás, ha az évek alatt felhalmozódott programokat és alkalmazásokat, továbbá az ideiglenes fájlokat eltávolítod. Ahogy az is, ha letiltod a háttérben futó bővítményeket, kiegészítőket. És az operációs rendszer újratelepítése is segíthet, ebben az esetben azonban nagyon figyelj arra, hogy a számítógépeden található személyes adataidat mentsd le. (És a portalanítás is segíthet, de erről majd egy későbbi bejegyzésünkben.)

Fontos a végén megjegyeznünk: ahhoz, hogy a laptopod vagy PC-d gyorsítása eredményes legyen, szakismeret szükséges, ezért javasoljuk, bízd szakértőkre a feladatot!