Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Így romlik el a laptopod észrevétlenül

Így romlik el a laptopod észrevétlenül

Ha erre nem figyelsz, akár az összes személyes adatod elveszhet

Az autódra odafigyelsz, bizonyos időközönként olajcserére viszed, ugye? És a laptopoddal, az asztali számítógépeddel mi a helyzet? A notebookod belsejében felgyűlő kosz és a por láthatatlan veszélyt jelent. Ha nem figyelsz oda az évente történő tisztításra, akár az összes személyes adatod elveszhet. A takarítás szakembereknek rutinművelet, te pedig sokat nyerhetsz vele.

Lassulást tapasztalsz hosszabb ideje használt laptopodnál vagy asztali számítógépednél? Tettük fel a kérdést az előző blogcikkünkben, egyúttal mutattunk néhány egyszerű és olcsó megoldást arra, hogy a notebookod gyorsabb legyen, mint valaha. És jeleztük azt is, a laptopod teljes körű kitakarítása, kitisztítása szintén hatékony módja lehet az élettartam-növelésnek.

 

Laptop takarítás: rutinművelet, amivel sokat nyerhetsz

De közelítsük meg máshonnan a témát. Az autódat általában 10-20 ezer kilométerenként olajcserére viszed, hogy egy egyszerű rutinművelettel megelőzd a nagyobb bajt. A fogorvoshoz is – ha nincs komolyabb gond – évente legalább egy-két alkalommal elmész, hogy ellenőrizd, minden rendben van-e. Ugyanez a helyzet a laptopod vagy a PC-d esetében is. A szakemberek számára a takarítás rutinművelet, számodra pedig minimális költséggel jár. Hosszú távon azonban sokat nyerhetsz.

A notebook és asztali számítógép belsejében egy év használat alatt felgyülemlő kosz és por szabad szemmel nem látható veszélyt jelent. (Porosabb környezetben fél év alatt is nagy koszmennyiség gyűlhet fel a gép belsejében.) Ha pedig nem figyelsz oda a laptopod vagy a PC-d tisztításra, takarításra, akár az összes személyes adatodat elveszítheted.

 

Adódik a kérdés: honnan tudod, hogy eljött az idő notebookod kitakarítására?

Melegebb a gép alja és a billentyűzet. A hűtőventilátor a korábbinál hangosabb, zúgó, kerregő hangot ad ki. Látható lassulást tapasztalsz a teljesítményben, a programok betöltésében. A belül felgyülemlett por és szennyeződés megakadályozza a hűtést, a hűvösebb levegő beáramlását, így pedig nem alakul ki a megfelelő szellőzés. Ez pedig károsodáshoz, túlmelegedéshez vezet. (A videokártyát az esetek jelentős részében nem lehet kicserélni.) Túlterheli a notebookod, az akkumulátor hamarabb merül. Sőt, azért, hogy a laptop „védje magát” az extrém hőtől, akár ki is kapcsolhat, aminek következtében akár el is veszhetnek személyes adataid.

A statisztikák szerint a laptopok 70-80 százaléka a melegedés miatt megy tönkre.

Laptop takarítás: otthon vagy szakemberrel?

Azt tehát tisztáztuk, hogy komolyabb problémát is okozhat, ha nem figyelsz oda notebookod tisztítására. Persze, ha körülnézel az interneten, akkor bőven találsz praktikákat, trükköket az otthoni tisztításra, de jobb, ha tudod: drága mulatság a laptopod gyakorolni a takarítás művészetét. Mindegyik másképp van összeszerelve, mindegyikkel máshogyan kell bánni. A szakemberek megfelelő szerszámokkal, tudással és gyakorlattal rendelkeznek ahhoz, hogy laptopod a lehető legnagyobb biztonságban legyen. És így a régebbi, használt géped tovább bírja, ráadásul személyes adataid is biztonságban maradnak.