Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Így szabadulhatsz meg zöld módon régi laptopodtól!

Így szabadulhatsz meg zöld módon régi laptopodtól!

Nem mindenki tudja, hogy a feleslegessé vált notebook, laptopot, PC-t, s egyéb elektronikai hulladékot nem szabad a háztartási hulladékok közé dobni. Az eszközöket szelektíven kell gyűjteni, megelőzve ezzel a környezeti károkozást. Cikkünkben elmondjuk hol adható le elektronikai hulladék, s, hogy mi történik a leadást követően.

A PC Pandánál fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, ennek jegyében írtunk korábban arról, hogy az Európai Unióban 2024-től új eszközeiden gyakran találkozol majd USB-C bemenettel – egészen addig, amíg már nem is nagyon lesz szükséged másmilyen kábelre. A döntés célja, hogy csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége. És, ha már e-hulladék, akkor érdemes arról beszélni, hogy miért ne dobd a többi hulladék közé megunt elektronikai cikkeidet. Hol adható le? És mi történik a leadás után?

Kezdjük az alapokkal: e-hulladéknak minősül minden olyan eszköz, ami elektromos árammal működik. Két típusa van: az elektromos hulladék (pl.: hűtőszekrény, mosógép, porszívó) és elektronikai hulladék (pl.: laptop, notebook, számítógép, nyomtató, monitor). Mivel a PC Panda számítógépek, laptopok szervizelésével foglalkozik, így jelen esetben az utóbbi területre, azaz az elektronikai hulladékra koncentrálunk.

Ne dobd a háztartási hulladékok közé!

A mindennapi életünket egyre inkább a digitális térben éljünk, amihez egyre többet használjuk elektronikai cikkeinket. Ezek után nem meglepő az a tény, hogy az e-hulladék mennyisége évről-évre jelentős mértékben növekszik. A megfelelő újrahasznosítás különösen fontos, épp ezért ne a háztartási hulladékok közé dobd az elektronikai eszközeidet!

A készülékekben található veszélyes anyagok ugyanis komoly környezeti problémát jelentenek. A monitorokat, egereket, laptopokat szelektíven kell gyűjteni, megelőzve a környezeti károkozást. (Megjegyeznénk: azon elektronikai berendezések, amelyek
szétszerelésre kerültek, alkatrészeiket eltávolították már a lomhulladék kategóriába sorolhatók. Azt azonban senkinek sem ajánljuk, hogy ennek otthon önállóan álljon neki.) Magyarország egyébként az Eurostat adatai szerint élen jár e területen: az e-hulladék újrahasznosításának aránya 51,1 százalék.

Hol adjam le, és mi történik utána?

És, hogy hol adhatók le az elektronikai hulladékok? A települési önkormányzatok által üzemeltetett gyűjtő udvarokban. Továbbá uniós jogszabály vonatkozik arra, hogy a forgalomba hozónak, a gyártónak díjmentesen vissza kell vennie a terméket. Az e-hulladék leadása a magánszemélyek számára ingyenes, bővebb naprakész tájékoztatást arról, pontosan hol vannak a telephelyek az FKF honlapján találsz.

Miután leadtad a már nem használt notebookod, PC-det először eltávolítják az idegen anyagokat róla, majd a gépi vagy kézi bontást követően szétválogatják a haszonanyagokat, osztályozzák, konténerekben külön tárolják, és a hasznosítással foglalkozó szakcégekhez szállítják. Azon összetevőket, amiket semmilyen módon nem lehet hasznosítani, ártalmatlanítják.

Tehát a már a feleslegessé vált monitorra, laptopra, PC-re is gondolni kell. A megoldás az elektronikus termékek leadása, újrahasznosítása, így az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet.