Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Így vigyázz a laptopod akksijára!

Így vigyázz a laptopod akksijára!

Némi odafigyeléssel, törődéssel, illetve egy-két városi legenda figyelmen kívül hagyásával meghosszabbíthatjuk akkumulátorunk élettartamát. Ha a te laptopodon már ezek sem segítenek, akkor pedig eljött a csere ideje, amiben szintén számíthatsz a PC Panda szakértelmére.

A mindennapos használhatóság szempontjából az akkumulátor állapota kulcstényező.

Ebből pedig következik az, hogy néhány dologra oda kell figyelned azért, hogy gépedet hosszútávon, megfelelően, problémamentesen használhasd. Ellenkező esetben jócskán megrövidítheted az akkumulátor élettartamát.

Az persze kétségtelen, hogy a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre hosszabb üzemidejű, élettartamú akkumulátorok kerülnek piacra, de ezek az eszközök is előbb-utóbb cserére szorulnak. Egyszerűen azért, mert a bennük található cellák energiatároló képessége folyamatosan csökken.

Tehát minden eszköz meghatározott élettartammal rendelkezik.

Viszont nem mindegy, mennyi időnként kell cserélned. A következőkben felhívjuk figyelmedet néhány apróságra, amellyel magadat és akkumulátorodat is segítheted.

 

Városi legenda: érdemes teljesen lemeríteni egy új laptop akksiját?

Kezdjük az elején. Vettél egy pofás gépet, minden remek, hogy ez így is maradjon kerüld el a „formázást”, „kisütést”, tehát azt a városi legendává vált módszert, hogy első használat előtt néhány alkalommal teljesen lemeríted, majd újratöltöd a laptopod. Se értelme, se haszna. Sőt, a későbbiekben is érdemes odafigyelned arra, hogy ne merítsd 10 százalék alá a laptopodat (vannak szakértők, akik 20 százalékot mondanak), és főleg ne merüljön le sokszor teljesen úgy, hogy kikapcsol a gép. Segítségedre van, hogy a Windows és macOS is figyelmeztet, ha a töltöttségi állapot alacsony.

De, ha már városi legenda. Több fórumon hangzott már el az a kérdés, miszerint ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell-e húzni a töltőt. Túl tölt-e? Lesz-e baja? A rövid válasz: nem. Hasonlóan rövid: semmi baja nem lesz. Egy kicsit bővebben pedig arról van szó, hogy amint az akkumulátor elért egy bizonyos töltöttségi szintet, nem tölt tovább – még akkor sem, ha napokig töltőn hagyod a géped.

Tehát olyan, hogy túltöltődés, a modern akkumulátorok esetében nincs. Ami ellenben valamiért nem került be a köztudatba, pedig valóban árthat az akksidnak, az az ha hosszú ideig nem használod a géped. Ezt jellemzően az autójukról szokták tudni az emberek, és nincs másképp a laptopoknál sem. Azt mondják, hogy a hosszú élet(tartam) titka ha azért hetente egyszer 20% körülig meríted a géped.

És azt sem szabad feledni, hogy a gyártótól függően az akkumulátor cellák meghatározott számú töltési ciklust (300-1000) bírnak ki. Ezt minél előbb elhasználod, annál hamarabb kell újat akksit venned.

 

Így használd a laptopot: néhány egyszerű tipp a hosszabb akkumulátoridő megőrzéséhez

  • mivel a laptopok 5-10°C és 30-35°C között használhatók, így kerülni kell azt, hogy a gép hosszabb ideig túl meleg vagy túl hideg helyen legyen – szóval ne menjetek együtt napozni;
  • a belső hőmérsékletnek egy takarítás sem árt, érdemes évente kitisztítani a laptopod;
  • ha valamit nem használsz, kapcsold ki! Az akkumulátor cellák véges számú alkalommal tölthetőek újra. Ha nem pazarlod az erőforrásokat, akkor kevésbé terheled őket;
  • a kemény, sík, egyenletes felületek lehetővé teszik a léghűtés hatékony működését, ezzel szemben a kanapén pihenve sokszor hiába dolgoznak a ventilátorok.

 

Ezek ugyan visszafordítani nem fogják a korábbi degradációt, de a jövőben lelassítják azt. Ha ez már nem elég, akkor eljött a csere ideje. Ebben számíthatsz a PC Panda szakértő csapatára, bármilyen laptopod is van. Keress minket bizalommal!