Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Jött egy felhő és leszállt közénk – így tárolhatod adataid

Jött egy felhő és leszállt közénk – így tárolhatod adataid

Történelmi léptékben nézve rövid idő alatt hatalmas változások történtek az adattárolás területén. Ma már felhőalapú szolgáltatásokról, pendrive-ról és külső meghajtókról beszélünk. Ugyanakkor adódik a kérdés: hol tároljam az adataimat?

Az 1940-es évek közepén, végén járunk. Egy fehér köpenyes úr egy hatalmas szobában üldögél a nagyjából 30 tonnás, és 18 ezer rádiócsövet tartalmazó, első generációs számítógép előtt. Azóta eltelt nagyjából nyolcvan év. És történelmi léptékben nézve rövid idő alatt hatalmas változások történtek. Manapság, ha már számítástechnikáról és adattárolásról van szó, akkor olyan fogalmak kerülnek elő, mint a felhőalapú szolgáltatások, pendrive-ról és külső meghajtók.

 

Hol tároljam az adataimat?

Amennyire azonban a számítástechnika, a tudomány folyamatos fejlődése megkönnyíti a mindennapokat, legalább akkora fejtörést okoz. Könnyen el lehet ugyanis veszni az adattárolás erdejében. Külső meghajtón, pendrive-on vagy online tárhelyen, felhőben tároljam adataimat? Esetleg elég, ha csak a saját gépedet tartom kedvenc képeimet, zenéim, filmeim? És melyik a jobb: az SSD vagy a HDD? Itt és most röviden áttekintjük a különböző verziókat – előnyök, hátrányok megemlítésével –, ha azonban több információra, segítségre van szükséged, bátran keresd a PC Panda szakembereit.

A legnépszerűbb egyben hagyományos adattárolási eszköz a HDD, azaz laptopunk, számítógépünk merevlemeze, amelynek tárolókapacitása manapság már több terrabájt méretű is lehet. Népszerűségét a viszonylag hosszú élettartamának köszönheti, ugyanakkor érzékeny a külső behatásokra, és az SSD-hez képest lassabb sebességgel működik, több áramot fogyaszt és zajosabb. Arról, hogy az SSD mennyivel gyorsabbá teheti a laptopodat itt már írtunk.

 

Külső meghajtó, pendrive, felhő

Ha az adattárolás megoldását nem belül, hanem kívül keresed akkor bőven van lehetőséged. Opció, ha DVD-re vagy CD-re kiírod adataid, de ezek kapacitása minimális, és hosszabb távra nem ajánlott, mert az információt tároló anyag idővel tönkre megy, a lemez olvashatatlanná válik.

A flash típusú adattárolási rendszerek (pendrive, memóriakártya) már egy fokkal jobb megoldást jelentenek. Nincs bennük mozgó alkatrész, így ütésállóbbak és kisebb a meghibásodásuk esélye. Azonban folyamatos háttértárként nem érdemes alkalmazni, mivel írási ciklusuk véges, hamar elhasználódnak.

Sokak által kedvelt megoldás a külső merevlemez, a külső HDD. Hogy ez a legjobb, legbiztonságosabb megoldás az adattárolásra, arról megoszlanak a szakemberek véleményei. Az mindenesetre biztos, hatalmas kapacitású külső merevlemezek találhatók meg a piacon. Ahogy az is bizonyos, gyártók törekszenek a minél ütésállóbb eszközök gyártására.

A legújabb fecske az adattárolás területén, a felhőalapú szolgáltatás a 2010-es évek óta van jelen. Lényege, hogy az adattárolás nem egy meghatározott eszközön, hardveren, hanem az interneten keresztül történik és a tárhely szolgáltatóinak szervereire kerülnek. Amit érdemes jelezni: az ingyenes tárhelyek kapacitása nem túl nagy, viszont biztonsági szempontból elég megnyugtató a helyzet. A szolgáltatók nagyon bebiztosítják a működést, állandó mentések készülnek, így minimális az esély arra, hogy az adataid elvesznek.

 

Elromlott a merevlemez, eltűntek az adataim, mit tehetek?

Arról, hogy hogyan rontod el észrevétlenül a gépedet már írtunk korábban. A legegyszerűbb megelőzni a bajt, de egy meghibásodott háttértárról az adatmentés sikere mindig kérdéses. Vannak a témára szakosodott cégek, de a munkájuk sokszor annyiba kerül, amennyiért egy új laptopot is vásárolhatnál. Amiben a PC Panda tud neked segíteni, az egy bevizsgálás, hogy valóban a meghajtóval van-e a gond, amennyiben igen, akkor ki is tudjuk azt cserélni.