Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Matt vagy fényes kijelző? Melyiket válaszd?

Matt vagy fényes kijelző? Melyiket válaszd?

Ha úgy döntesz, új laptopot vásárolsz, választhatsz, hogy matt vagy fényes legyen a kijelző. De mi szól egyik, illetve másik mellett? Milyen használathoz melyik való? Mai cikkünkben erre kerestük a választ.

Technikai szempontból csak az utolsó simításként felvitt bevonatban van jelentős különbség a matt és a fényes kijelző között. És jelen esetben az elnevezések abszolút helytállók. Ami fényes kijelző, az tényleg fényes. Ami matt kijelző, az tényleg matt. Előbbi esetben ez azt jelenti, hogy a kijelző, mint minden üveg, tükröződik, visszaveri a fényt. Utóbbi esetben pedig van egy tükröződésmentes réteg az üveg felületén, ezáltal csökken a kijelző csillogó, fényvisszaverő tulajdonsága.

A matt és a fényes kijelzőnek is megvannak a maga előnyei, hátrányai. Nézzük ezeket.

Fényes laptop kijelző:

  • vibráló színek;
  • magasabb kontraszt;
  • nagyobb fényerő;
  • játékban, filmezéskor jobb élményt nyújt;
  • zavaróak a tükröződések, csak megfelelő környezetben jönnek ki az előnyei.

Matt notebook kijelző:

  • csökkentett tükröződés;
  • szabadtéren, ablak mellett ülve is jól látható;
  • kevésbé koszolódik, látszik meg rajta a por;
  • alacsonyabb fényerő;
  • fakóbb színek.

Matt vagy fényes kijelző? Mi alapján dönts?

Most, hogy nagyvonalakban átvettük az előnyöket és hátrányokat érdemes arról is beszélni röviden, hogy mi alapján dönts. Azon érdemes elgondolkodnod, hogy alapvetően milyen céllal vennél új notebookot. Amennyiben általános felhasználó vagy: javarészt otthon használnád, filmeznél, sorozatot néznél, játszanál, esetleg fotókat, videókat szerkesztenél, akkor a fényes kijelző válaszd. Amennyiben többet hoznád-vinnéd magaddal, mert sokat dolgozol a szabadban, irodában, szóval a környezet folyamatosan változik, akkor a matt kijelző az ajánlatos. Ugyan a képminőség tekintetében ez jár némi kompromisszummal, ellenben bárhol, bármikor ugyanolyan jól látod majd a kijelzőt.

Mielőtt megvennéd új laptopod…

Ha még csak tervezed egy új gép megvásárlását, akkor érdekelhetnek azok a tippjeink is, amivel a meglévő laptopod élettartamát, teljesítményét növelheted, javíthatod. Ha például a következőket tapasztalod a notebookodon, akkor érdemes máris felkeresned egy szervizt. Abban az esetben ha a működéssel nincs gond csak a teljesítménnyel, segíthet egy hardveres bővítés , vagy a szoftverek átnézése is. Amikor pedig eljön a vásárlás ideje, nézz rá a használt gépekre is, korábban azt is összeszedtük, hogy ezek közül milyen szempontok alapján tudsz biztonsággal választani. (Vigyünk: Használt gépet vennél? Elmondjuk, mire figyelj!)

Ha bármilyen kérdésed van a témában, új laptopot vennél, esetleg problémád van a notebookod kijelzőjével, keress minket, a PC Pandát bizalommal, segítünk!