Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Még drágább a laptopod – ez nem a Die Hard, ez a valóság

Még drágább a laptopod – ez nem a Die Hard, ez a valóság

Az autóiparral kezdődött, majd a számítástechnikai eszközök területén is begyűrűzött a chiphiány. A következmény: készlethiány, kisebb kínálat, magasabb árak. De ha valaki nem akar új laptopot venni, vannak megoldások arra, hogy a már meglévő notebookjából többet hozzon ki.

A chipek azok a kis apró „kütyük”, amelyek nélkül a telekommunikációs, szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközök nem működnek. A hiányuk pedig a 2022-ben is világgazdasági problémát, kihívást jelent. Adódik a kérdés, mi a háttérben meghúzódó ok, mi vezetett addig az állapotig, hogy az új laptopok 50-70 százalékkal drágábbak lettek?

 

Chiphiány, drágulás, áremelkedés

Először tisztázzuk: egy chipgyár megépítése óriási beruházás, és legalább fél évig kell üzemelnie, hogy ne legyen veszteséges. A piaci szereplők ezzel együtt folyamatos vizsgálják a várható keresletet, azért, hogy minél kevesebb termék maradjon rajtuk. A járvány előtti előrejelzések csökkenő igényeket mutattak. Aztán jött a pandémia, és milliók kényszerültek a négy fal közé. A home office és az online oktatás miatt az addigiaknál jóval több laptop, notebook (és webkamera) fogyott. Ez az óriási kereslet azonban felkészületlenül érte a chipgyártókat, és képtelenek voltak reagálni a kialakult helyzetre. A kereslet tehát magasabb lett a kínálatnál, ezzel párhuzamosan pedig emelkedtek a nyersanyag árak és szállítmányozási költségek is. Készlethiány alakult ki.

Az eredmény az átlagember számára is jól érzékelhető: jelentős drágulás. Az új laptopok ára 50-70 százalékkal nőtt, videokártyát beszerezni nagy kihívás, ahogy a notebook billentyűzetének cseréje is drágább „mulatság” lett.

 

Laptop takarítás, portalanítás, fejlesztés

És ki tudja, hol van még a vége. A legtöbb elemzés szerint 2023-ig biztosan velünk marad a chiphiány. Új laptop vásárlása helyett, érdemes más utat keresni. Környezet- és pénztárcakímélő megoldás, ha a meglévő, használt notebookunkal elkezdünk egy kicsit törődni. Egy korábbi blogcikkünkben írtunk a takarítás fontosságáról, továbbá arról, honnan tudod, hogy eljött a portalanítás ideje.

Bármennyire is furán hangzik, a notebook és az asztali számítógép belsejében egy év használat alatt felgyülemlő kosz és por szabad szemmel nem látható veszélyt jelent. (Porosabb környezetben fél év alatt is nagy koszmennyiség gyűlhet fel a gép belsejében.) Ha pedig nem figyelsz oda a laptopod vagy a PC-d tisztításra, takarításra, akár az összes személyes adatodat elveszítheted. A PC Panda szakemberei számára a takarítás rutinművelet, számodra pedig minimális költséggel jár. Hosszú távon azonban sokat nyerhetsz.

 

Csinálj lassúból gyors notebookot minimális befektetéssel

További megoldás, egyúttal az egyik leghatékonyabb módja a laptopod teljesítmény-növelésének a hardver cseréje vagy fejlesztése. Röviden arról van szó – amit ebben a cikkben bővebben is kifejtettünk –, hogy a hagyományos merevlemezed (HDD), szintén adattárolásra alkalmas, de újabb eszközre (SSD) cseréled. A változás látványos lesz. Az operációs rendszer és az általad használd programok (böngésző, szövegszerkesztő, táblázatkezelő) szempillantás alatt betöltődnek, ráadásul könnyebb lesz a notebookod és az akkumulátor is hosszabb ideig bírja.