Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Mennyi áramot fogyaszt a géped?

Mennyi áramot fogyaszt a géped?

Eddig soha nem látott mértékben emelkednek az energiaárak. Ennek következménye, hogy érdemes figyelnünk az elektronikai eszközeink fogyasztására is. Ebben a cikkben bemutatjuk, mennyit „eszik” a laptopod és a PC-d. És válaszolunk arra is, hogy érdemes-e gépedet éjszakára kikapcsolni, vagy elegendő az alvó mód?

Összetett világgazdasági és világpolitikai folyamatok eredménye az, amit mostanában olvasol, hallasz, tapasztalsz. Az, hogy eddig soha nem látott mértékben emelkednek az energiaárak. A következmény, hogy az eddigiekhez képest sokkal inkább oda kell figyelned arra, mennyi gázt és áramot fogyasztasz – esetünkben az utóbbi a fontosabb. A magyar kormány nemrég úgy határozott, hogy egy háztartás évente legfeljebb 2523 kWh-nyi áramot fogyaszthat a korábbi, azaz „rezsicsökkentett” áron. Ha valaki ezt a mennyiséget túllépi, korábbi számlája többszörösét fizetheti ki.

Laptop, PC, konzol, mi mennyit fogyaszt?

És, ha már szigorúak a szabályok, legyünk mi is azok magunkkal, és nézzünk szembe azzal, hogy az otthoni, elektronikai eszközeink – esetünkben a laptopunk és a PC-nk – mennyit fogyasztanak. Továbbá tisztázzunk olyan kérdéseket, minthogy: érdemes a gépet éjszakára kikapcsolni, vagy elégséges az alvó mód? Esetleg ideje laptopra cserélni a PC-t?

Kezdjük az elején, azaz az elektronikai eszközeink fogyasztásával. Az Energuide számításai alapján a következő mondható el:

  • egy hangszórókkal és nyomtatóval rendelkező, átlagos asztali gép fogyasztása 200 Wh körül van, ha 8 órás munkanappal számolunk, akkor az eredménye évi 600 kWh energia;
  • A laptopok fogyasztása jobb, modelltől függően 50-100 Wh között van. Napi nyolc órás használattal évi 150-300 kWh körüli értéket kapunk.

A fenti kérdésre, miszerint szükséges laptopra cserélni az asztali gépet? Mindenképpen ajánlott. Ahogy látod, az átlagot tekintve jobb a fogyasztása egy laptopnak mint egy PC-nek. A költségek, ahogy azt a fogyasztásból kiindulva láthatod akár a felére is csökkenthetők.

 

Alvó állapotban is használnak áramot az elektronikai cikkek?

Készenléti állapotban mind az asztali számítógépek, mind a laptopok energiafogyasztása körülbelül a harmadára csökken. A monitor készenléti állapotba helyezése pedig akár 15 százalékkal csökkentheti a fogyasztást. Ha a monitor teljesen ki van kapcsolva, akkor természetesen nem „eszi” áramot. Érdemes a hangfalakat és a nyomtatót is kikapcsolni, ha nem használod őket, ezzel is segíthetsz magadon.

És akkor térjünk vissza a fenti, még nem válaszolt kérdésre: kapcsold ki éjszakára a géped, vagy elégséges az alvó mód? Nos, inkább kapcsold ki, mert az alvó mód alatt is van fogyasztás. (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha odafigyelsz az okostévé, játékkonzol megfelelő használatára, akkor még tovább csökkenthető az áramfogyasztás.)

Összefoglaljuk most röviden, mit ajánlunk:

  • kapcsold ki a hangszórókat, ha nem használod;
  • kapcsold ki a nyomtatót, ha nem kell;
  • kapcsold ki képernyőt, ha éppen nem dolgozol a gépen;
  • kapcsold ki vagy állítsd készenléti üzemmódba a számítógéped, ha 30 percnél hosszabb ideig nem használod;
  • egy elosztós aljzat megkönnyíti az összes eszköz kikapcsolását;
  • ha teheted, használj inkább laptopot, mint asztali számítógépet;

 

Az odafigyeléssel nem csak az áramon spórolhatsz.

De tovább is van. Korábban írtunk arról, mit kell tenned ahhoz, hogy meghosszabbítsd notebookod akkumulátorának élettartamát. Ahogy arról is, mik azok a leggyakoribb laptopokkal kapcsolatos hibák, amiket kis odafigyeléssel, könnyen megelőzhetsz. De arra is felhívtuk a figyelmed, hogy a laptopod belsejében felgyűlő kosz és a por láthatatlan veszélyt jelent, és ha nem figyelsz oda az évente történő tisztításra, akár az összes személyes adatod elveszhet.