Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Mennyi tárhelyet használunk 2022-ben?

Mennyi tárhelyet használunk 2022-ben?

 

“Ha kicsikét szűk a „világ” neked, bővítsd a tárhelyed!”
PC Panda

Biztos veled is előfordult már, hogy amikor lecserélted a laptopod, és megláttad a meghajtó méretét, akkor úgy érezted, hogy soha többet nem fogsz kifutni a szabad kapacitásból. Aztán a következő csere idejére már mégis sakkozni kellett a fotókkal, videókkal, hogy elférj valahogy.

A világ rohamléptekkel fejlődik, az elmúlt ötven év során eljutottunk oda, hogy megabájtok helyett terrabájtokról beszélgetünk az iroda kávézójába. A kettő között 1.000.000-szoros a méretbeli különbség.

 

De milyen adathordozókon keresztül vezetett ide az út?

  • az 1,44 megabájt kapacitású floppykra még emlékezhetsz – ha máshogy nem, képekről;
  • ahogy a 650 megabájtos CD-kre, és a pendrive-okra is, utóbbi kapacitása egyébként 32 MB-tól indult és napjainkban már 1 TB-nál jár;
  • ezeket követték DVD (4,7 GB) és Blu-ray lemezek (25 GB);
  • manapság pedig a hatalmas, akár petabájt tárolókapacitással rendelkező külső merevlemeznél, a külső HDD-nél tartunk. (Egy petabájt egyébként 1.000.000.000 megabájt)

De az adattárolás máig legnépszerűbb, egyben hagyományos eszköze a HDD, azaz laptopunk, számítógépünk merevlemeze. Tárolókapacitása természetesen ennek is nagyot nőtt az évek során – manapság már több terrabájt méretű is lehet –, viszont tudni kell, hogy a HDD a modernebb SSD-hez képest lassabb, több áramot fogyaszt és zajosabb. Bármelyik is legyen a gépben, az emberek többsége még ma is 250-500 GB-al gazdálkodik a mindennapokban. Egyébként ha esetleg HDD-ról SSD-re váltanál, érdekel, miről is van pontosan szó, ajánljuk, hogy olvasd el ezt a cikket, illetve azt, hogy kérdezz a PC Panda szakembereitől.

 

Több kép, több film = túl kevés tárhely a laptop meghajtóján

Az, hogy elmúlt években nagyot nőtt program- és adattárolásra alkalmas eszközök kapacitása egy szükséges velejáró annak, hogy egyre jobb minőségűek és nagyobb felbontásúak lettek a filmek, a videók és a képek, ezáltal ezen fájlok átlagos mérete is nagyobb lett. Mivel általában ezekkel gyűlik meg a bajunk amikor kifogyunk a helyből, ezért most is ezeket vizsgáljuk meg:

  • A filmek mérete igazán látványosan változott, ha a 2000-es években töltöttél le belőlük innen-onnan néhányat, akkor biztos emlékszel rá, hogy ezek jellemzően 1 GB alatt voltak. Ma egy standard minőségű (SD) film mérete ennek már gyakran inkább a duplája, és az igazán elterjedt HD minőség esetében már nyugodtan számolhatsz akár 4-8 GB-al is. De egyre gyakrabban hallani a 4K kifejezést is, ami egy négyszeres szorzót jelent méretben, azaz valahol 12-24 GB között is lehet egy film mérete. A 8K-val most nem foglalkozunk, mert egyelőre csak kevés olyan eszköz van egy átlagos háztartásban, ami kezelni tud ekkora felbontást.
  • A mobiltelefonnal rögzített videók méretének változása sem kevésbé hajmeresztő. Egy évtizeddel ezelőtt még VGA felbontású kamerákkal a zsebünkben éltük az életünket, ezeknek 1 perc rögzítéséhez 24 MB-ra volt szükségük. A mai telefonok középmezőnyének ehhez nagyjából ötször ennyi helyre van szüksége, de a csúcskategória esetében ez akár 4GB is lehet percenként. Ez tíz év alatt 166-szoros méret növekedés, és egy órás videóval meg is tudsz vele tölteni egy 250 GB-os merevlemezt.
  • A fotók esetében talán könnyebben értelmezhetőek a számok. Szintén egy évtizeddel ezelőtt, a VGA korszakban 1MB körül volt a képek mérete. Mára megszámlálhatatlanul sokféle kamerát használunk, és a képek mérete azon is múlik, hogy mit fotózunk le, mennyi adatot kell rögzítenie a rendszernek, de leggyakrabban valahol 2-5 MB között várható az eredmény. Ez egyébként a videókhoz hasonlóan egy közel ötszörös növekedés. A csúcskategória esetében persze itt is hatalma az ugrás, nem ritkák a 30 MB-ot meghaladó értékek.

 

És akkor még nem beszéltünk a munkához szükséges programokról, vagy épp a telepített játékok méretéről. Szóval nem csoda, ha néhány év elteltével valahogy sokkal kevesebbnek érzel ugyannyi tárhelyet. A jó hír, hogy a kapacitás bővítése azon kevés fejlesztés közé tartozik, amelyek a legtöbb laptop esetében különösebb fejfájás nélkül kivitelezhető.

Ha a cikk után úgy érzed, hogy új gép helyett boldog lennél egy új SSD-vel, vagy HDD-vel is, akkor keresd bizalommal a PC Panda csapatát!