Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Mi az a zsarolóvírus, mikor gyanakodj, hogyan kerüld el?

Mi az a zsarolóvírus, mikor gyanakodj, hogyan kerüld el?

Időről-időre találkozhatsz olyan hírekkel, amikben gyorsan terjedő, újfajta zsarolóvírusokró írnak. De, mik is ezek? Hogyan kerülhetsz veszélybe, milyen adatokat próbálnak kicsalni tőled, és mit tehetsz, hogy elkerüld a zsarolókat?

Zsarolóvírus: fizess ha vissza akarod kapni az adataidat!

A zsarolóvírus találó fordítás. Egyszerre rejti magában azt, hogy ez egy a gépedre kerülő kártékony szoftver, de azt is magába foglalja, mit kell tenned probléma megoldása érdekében. Lényegében arról van szó, hogy „túszul ejtik” a laptopodon lévő adataidat, információkat, és csak akkor juthatsz újra hozzájuk, ha váltságdíjat fizetsz. És, ami fontos: csak a vírus fejlesztője tudja feloldani a helyzetet. A legtöbb esetben érkezik egy váltságdíjat követelő üzenet, amelyben az elkövetők azt ígérik, hogy ha fizetsz számukra egy megadott összeget, akkor újra hozzáférhetsz adataidhoz. Fontos hangsúlyozni: semmi garancia arra, hogy a kiberbűnözők teljesítik ígéretüket, tehát soha ne fizesd ki a követelt összeget!

Hogyan próbálnak adataidhoz jutni?

  • E-mailen keresztül, a mellékletben csatolt tömörített állományokban;
  • Népszerű oldalakon elhelyezett reklámon vagy linken keresztül;
  • Hivatalosnak tűnő dokumentumokra hivatkozva próbálnak rávenni, hogy nyisd meg az általuk küldött mellékletet vagy a levélben található hivatkozást. Legyél tehát óvatos, használj erős jelszavakat, ne kattints rá gyanús vagy ismeretlen személytől kapott linkre, üzenetre! Ha ezeket a jelszavakat használod, sürgősen változtasd meg őket!  És, ami legalább ilyen fontos: használj vírusirtót, tartsd azt naprakészen, illetve rendszeresen telepítsd az operációs rendszer, illetve az alkalmazások frissítéseit.

Hogyan kerülheted el a zsarolást?

Szinte minden zsarolás esetében az emberi tényezőre vezet a helyzethez. Ha te nem figyelsz, akkor a vírusirtó sem ér sokat. De mire érdemes figyelni? A legegyszerűbb a forrás hitelességét ellenőrizni a gyanús levelek kapcsán.

  • A levél feladójának pontos címét bemásolva a keresőbe a találati listában kattintás nélkül is láthatod, hogy milyen weboldalakon jelenik meg. Sokszor valamilyen hivatalosnak ható mail címet használnak, ám a leírt módszerrel a pontos keresés segítségével ez kiszűrhető.
  • Ha a mail cím alapján nem vagy biztos a dolgodban, akkor a böngésződből (nem a levélben elérhető linken) a feladó márka weboldalára navigálva vedd fel velük a kapcsolatot, és kérdezz rá, hogy valóban tőlük érkezett-e a levél. Ezt telefonon gyorsan ellenőrizheted.
  • Illetve a legbiztosabb módszer, ha a gyanús levelekre egyszerűen csak nem reagálsz. Ha tényleg valamilyen lényeges ügyben keresnek, akkor úgysem hagyják annyiban, és meg fognak próbálni másik csatornán is, pl.: telefonon kapcsolatba lépni veled.

Mit tehetsz ha megtörtént a baj?

Ha mégis megtörtént a baj, akkor bármilyen fájó is a gondolat, a legbiztonságosabb döntés lemondani a gépen tárolt adataidról. Amennyiben ezt elfogadod egyszerűen válaszd le a gépet az internetről, hogy megszüntess minden külső hozzáférést! Ha ez megvan, akkor a meghajtó formázása után újratelepítve az operációs rendszert megtisztíthatod a gépedet. Fordulj bátran akár hozzánk is ha ilyen helyzetbe kerültél!