Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Több memória, kevesebb várakozás! Az egyszerű, de nagyszerű bővítés.

Több memória, kevesebb várakozás! Az egyszerű, de nagyszerű bővítés.

Próbára teszik a türelmedet a töltőképernyők, akadozva megnyíló ablakok, és másodpercekre lefagyó programok? Akkor ideje elgondolkodni a memória bővítésén. Cikkünkben ennek mikéntjével foglalkozunk.

Mi a RAM dolga a laptopodban?

Ha csigaként vánszorognak a programjaid, ha egy ablak vagy a szövegszerkesztő megnyitása is „órákba telik”, akkor felmerül annak a gyanúja, hogy elfogyott a gépedben rendelkezésre álló memória.

A legegyszerűbb ezt talán úgy elképzelni, hogy a RAM olyan, mint az íróasztalod: azokat a dolgokat tartod rajta, amiknek karnyújtásnyi közelségben kell lenniük a munkádhoz. Minél nagyobb az íróasztalod, annál több dolgot tudsz ilyen gyorsan elérhető módon tárolni.

Az íróasztaloddal szemben azonban a RAM-ban tárolt információ csak addig érhető el, amíg feszültség alatt van ez az alkatrész, a kikapcsolást követően kiürül. Ennek régen nagyobb jelentősége volt, ma már a legtöbb általad is használt program automatikusan végez mentéseket, hogy egy teljes leállítás után se veszhessenek el a RAM-ban tárolt adatok.

Mennyi memóriára van szükség notebookodban?

Először érdemes megnézned, hogy jelenleg mennyi RAM-mal rendelkezik a géped. Ezt úgy tudod megtenni, ha az asztalon lévő sajátgép ikonra jobb egérgombbal rákattintasz, majd a “tulajdonság” menüpontot kiválasztva megnézed a konfigurációdat. És, hogy mennyi RAM-ra van szükséged? Ez attól függ, hogyan és mire használod a laptopodat.

Nevezzük “irodai” felhasználásnak az első kategóriánkat: Ide tartoznak azok a felhasználók, akik főként netes böngészésre, a szövegszerkesztőhöz hasonló irodai szoftverek futtatására és levelezésre használják a gépüket. Erre a felhasználásra manapság a legtöbbször 4-8 GB RAM kerül a gépekbe.

A második kategóriánk neve legyen a “professzionális” felhasználás: Ide elsősorban olyanok tartoznak, akik nagy méretű fájlokkal dolgoznak a munkájuk során. Például agyonszerkesztett fotókkal vagy videókkal. Ebben a kategóriában gyakran 16-32 GB RAM is kerül a gépekbe.

A harmadik kategóriánknak nehéz lenne nevet adni, nem annyira homogén csoport mint az előző kettő: Azok tartoznak ide akik például tényleg nagyon szeretik a videojátékokat, vagy valamilyen komoly gépigényű programmal dolgoznak, és persze azok is akik csak simán megszállottan odavannak a kütyükért. Ebben a kategóriában 64 GB RAM-tól tényleg a csillagos ég a limit.

Megjegyzés: önmagában a RAM bővítésével nem gyorsítható a végtelenségig a laptopod, egy ponton túl más alkatrészek fogják korlátozni a teljesítmény növekedését.

Milyen típusú memória kell a számítógépedbe?

Átnéztük, miért fontos a számítógép működése szempontjából a RAM. Rámutattunk arra, nagyban függ a memória nagysága, attól, milyen célra szeretnéd használni a géped. Folytassuk most azzal, hogy megnézzük, milyen típusú memória kell a laptopodba? Ez annak típusától függően lehet: régebben gyártott (DDR1, DDR2), manapság leginkább előforduló (DDR3, DD4), és a legújabb (DDR5) is.

Több okból is érdemes a típusnak utána nézned mielőtt nekiállnál a bővítésen matekozni:

  • Egyrészt nem minden memória jó minden gépbe,
  • a különböző típusok nem fognak együtt működni,
  • minden laptopnál van egy maximális mennyiség amit kezelni tud,
  • és általában párban, két egyforma méretű kártyát érdemes venni.

Ha szeretnél utánanézni, hogy a te gépedbe mi lenne a jó választás, akkor a legegyszerűbben a gyártó oldalán tájékozódhatsz a neten. Ha úgy érzed, hogy a leírtakból csak a gyorsítás gondolata érdekel, a többivel nem szívesen foglalkoznál, akkor pedig keress minket bizalommal!

Ha a géped gyorsítási lehetőségeiről olvasnál többet, akkor ajánljuk a háttértár cseréjéről szóló cikkünket is, illetve a szoftveres gyorsítási megoldásokról is írtunk már korában.