Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

TV, mint monitor: olcsóbb, nagyobb, jobb?

TV, mint monitor: olcsóbb, nagyobb, jobb?

Egy nagyobb monitor ma már gyakran akkora, mint egy kisebb TV, és fordítva. Ebben a blog cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy mennyire felcserélhetőek egymással egy számítógép kijelzőjeként, az árukon kívül milyen eltérések lehetnek köztük.

TV, mint a laptop kijelző

A következőkben sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyek alapján egy TV elvileg jó választás, mint monitor:

  • Felbontás: a TV-k és monitorok felbontása gyakorlatilag megegyező skálán mozog. A skála alja a FULL HD, a teteje pedig a 8K, de a legtöbbször talán a közép értéket képviselő 4K-val találkozhatunk mostanában.
  • Bemenet: a legelterjedtebb bement ugyanúgy a HDMI a TV-k esetében, mint a monitorokéban. Ennek megfelelően a legtöbb laptoppal gond nélkül összeköthető bármelyik.
  • Kedvezőbb ár: ha csak a kijelző méretét vesszük figyelembe, akkor ugyanannyi pénzből szinte biztosan nagyobb TV-t tudunk vásárolni, mint monitort.
  • Beépített hangszóró: valószínűleg a TV hangszórója nem csak hangosabban, de jobban is szól majd mint a laptopod.
  • Már van egy otthon: ha valamilyen kényszerhelyzetből van szükséged egy új kijelzőre, akkor a legolcsóbb megoldás a már amúgy is megvásárolt TV-t használni. A laptopok sérült kijelzőiről egyébként korábban már írtunk, ha így jártál kattints ide!

Ami miatt mégsem feltétlenül ajánljuk

Nyilván akad néhány ellenkező irányba mutató érv is, hiszen az eddigiek alapján a világon semmi értelme sem lenne a monitorokat választani, mégis árulják őket. Az árkülönbségnek több oka is van, következzenek most ezek:

  • Állítható talp: amikor méterek helyett centikről nézel egy kijelzőt, akkor sokkal lényegesebbé válik, hogy állítható legyen a magassága, dőlése, iránya. A TV-k esetében erre jellemzően sokkal kevésbé van lehetősége a felhasználóknak.
  • Alacsonyabb képfrissítés: az alacsonyabb képfrissítés kevésbé feltűnő a filmek nézése közben, ám az irodai munka során annál szembeötlőbb lehet. Az operációs rendszer animációi – mint a megnyíló ablakok – vagy a weboldalakon történő böngészésl “darabosabbnak” érződhetnek. A TV kínálatban is elérhetőek magasabb képfrissítésű modellek, de ezek ára általában már közel sem annyira kedvező a monitorokhoz viszonyítva. A képfrissítési különbségek játékok közben a legszembetűnőbbek.
  • Válaszidő: mivel a TV-t legtöbbször csak nézzük, kevésbé interktálunk vele, ezért a sok esetben lassabban is reagál a bevitt akciókra. Itt a különbség a másodperc tört részében mérhető, de aki már próbálta, hogy ez mit jelent az tudja, hogy bizony érezhető, főleg az egér mozgatása esetében.
  • Fényes kijelző: matt kijelzővel nem igazán kerülnek forgalomba TV-k. Ez persze érthető, de ettől még ha a matthoz szoktál hozzá, akkor ez is zavaró lehet. A két típus különbségeiről korábban itt már részletesebben is írtuk.
  • Olvashatóság: a felbontás és a képfrissítés mellett a végső vizuális élményben fontos szerepe van videó jelek tömörítésének is, amelyek kimondottan sokfélék lehetnek, és jellemzően az eszköz várható felhasználása alapján optimalizálják őket. Mivel a TV-ket nem apróbetűs szövegek közelről történő olvasásához tervezik, ezért ebben általában nem is túl jók.

Összefoglalva: megéri TV-vel használni a notebookod?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen TV-t szeretnénk monitorként használni, de ha nem a csúcsmodellekről beszélünk, akkor szinte biztosan jár majd valamilyen lemondással a választásunk. Nem tudjuk jó szívvel ajánlani, talán csak azoknak, akik elsősorban videónézésre szeretnék használni azt, vagy olyan felhasználási szokásaik vannak, ahol nem sokat navigálnak az ablakok között.

Ez persze csak egy pillanatkép, a TV és a monitor sosem volt még olyan közel egymáshoz, mint most. Könnyen lehet, hogy hamarosan maradéktalanul kiválthatóak lesznek majd egymással.

Bármilyen további számítógépes kérdéseddel fordulj bátran a PC Panda csapatához!