Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Új számítógépet vegyek, vagy javíttassam meg a régit?

Új számítógépet vegyek, vagy javíttassam meg a régit?

Az örök dilemma: a szívünkhöz nőtt, régi laptopunk, amivel annyi csodás dolgot éltünk meg, vagy egy szuper jó, új, gyors gép, ami ráadásul még nagyon jól is néz ki és van rajta garancia?
Már ez alapból egy nagyon nehéz döntési pont, s amikor megnézzük, melyik opció milyen költségekkel jár; na akkor lesz igazi fejfájásunk, mi mellett döntsünk.

A javítás mellett számos érvünk van, amit megmutatunk most nektek.

 

Laptop, PC javítása és a fenntarthatóság

A mai világban központi kérdés a környezetvédelem és a fenntartható életmód.
Az elektronikai szemét a leggyorsabban növekvő hulladéktípus a világon, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra.
Az újrahasznosítás éllovasa az Európai Unión belül Horvátország, több mint 80%-kal, és sereghajtója Málta a 21%-ával. Az e-hulladék közel 15%-a informatikai hulladék, vagyis a PC-k, laptopok, nyomtatók, monitorok, telefonok és még sorolhatnánk.
Ezek rengeteg veszélyes, nem lebomló vegyi anyagot tartalmaznak és rendkívül szennyezik a környezetünket, így, amikor a géped vagy eszközöd javítása mellett döntesz, jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagysz magad után, mintha újat vásárolnál.
Természetesen, van az az eset, amikor a javítás nem megoldás, ilyenkor kénytelenek vagyunk új eszközt vásárolni – mindig fel kell mérni, ennek mikor van tényleges relevanciája, amivel szakértői segítséghez is fordulhatunk.

 

Anyagilag érdemes-e szervizelni egy laptopot?

Napjainkban egy átlagos felhasználásra vásárolt új gép – mint netezés, Netflix, tanulás – megközelítőleg 150.000 – 200.000 Ft között mozog. Nyilván, ez az ár függ a márkától, illetve attól, hogy milyen operációs rendszer van rajta, már ha alaptartozék hozzá, és nem kell külön megvásárolnunk még azt is.
Persze találhatsz gépeket és laptopokat már 100.000 Ft-ért is, viszont mindig érdemes jobban szemügyre venni, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik egy ilyen árkategóriájú gép.
Sokan elfelejtik a processzor, háttértár típusa és RAM és még számos tulajdonság átnézését, mert az árat tartják a legfontosabbnak – ez elég gyorsan, akár 1-2 éven belül ki is bukik; a gép nem bírja, tönkremegy és ugyanott állunk, mint azelőtt.
Mindemellett a magyar jogszabályok alapján egy megközelítőleg 150.000-200.000 Ft-os gépre maximum 2 év garanciát kapunk, ami bár nem kevés, de soknak sem mondható.

 

Milyen garanciát biztosít a jogszabály a laptopodra?

A jogszabály által biztosított garanciális időszakok a vételártól függően az alábbi módon alakulnak:

  • 10.000 – 100.000 Ft között 1 év garancia
  • 100.000 – 250.000 Ft között 2 év garancia
  • 250.000 Ft felett 3 év garancia

Ez a garancia azt foglalja magában, hogy ha az adott eszköz helyes használat mellet meghibásodik, akkor a kijelölt szakszervizek ingyen javítják a garancia időn belül.
Léteznek a piacon olyan kereskedők akik még több garanciát vállalnak, de szinte biztos, hogy beépítik az árba a plusz kockázatot, emiatt ajánlott alaposan elolvasni az apróbetűs részt – mint általában mindenhol.

 

Egy kis fejlesztéssel régi géped élettartama gyakran növelhető

Egy 3-6 éves számítógép vagy laptop javítása nagy probléma esetén is körülbelül csak a fele költségét emészti fel egy új gép vásárlásának. Mindemellett a megbízható szervizek általában javításaikra 1 év garanciát is vállalnak.
Ha a régebbi, PC-s vizekre evezünk, ott is lehetséges a fejlesztés, és nem kell horribilis összegeket kiadnunk: egy nagyobb, gyorsabb tárhellyel (SSD-vel), illetve több memóriával a pár éves régi géped újra visszaszállhat a ringbe.

 

Laptop, PC szervizeltetés élettartam szempontjából

Bizonyára te is szembesültél már azzal, hogy bármilyen vásárolt elektronikai termék pár év után elromlik vagy meghibásodik. A fogyasztói társadalom amelyben élünk, szándékosan rövidebb élettartamú eszközöket gyárt, hogy 2-4-6 évente újat kelljen venned.
Ha a régi géped 5-6 év jó szolgálat után lassul le vagy történik vele valami, akkor nagy valószínűséggel egy jól működő szerkezetről van szó, ami csak napjaink legutolsó trendjének nem felel meg, így érdemes a szervizelést választani, ahol egy kis turbóval gyorsabbá tehetjük a gépet.

 

Összegzés

Mindenképpen gazdaságosabb a laptopodat szervizbe vinni, és ha javítható, akkor sokkal kevesebből megúszod, mintha vásárolnál egy újat. Ráadásul a környezetet is megóvod a felesleges hulladéktól.
A javításra is kapsz garanciát, és a régóta szeretett laptopod vagy PC-d továbbra is hű társad marad!