Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Van értelme processzort bővíteni egy laptopban?

Van értelme processzort bővíteni egy laptopban?

Egyáltalán lehet-e a laptopok processzorát bővíteni? Nem mindig, de sok esetben igen, bár jóval nehezebb mint egy asztali számítógépben. A valódi kérdés inkább az, hogy mennyi hatása van a CPU cseréjének a géped működésére úgy, hogy közben a memória és a háttértár paraméterein nem változtatsz?

Megéri a processzort bővíteni egy notebookban?

A legtöbb újonnan bemutatott laptop és mobiltelefon esetében a teljesítmény garanciájaként a processzorról beszélnek a gyártók. Ez a kommunikáció annyira jól működik, hogy sokszor a vásárlók is a CPU típusát gondolják a teljesítmény legfontosabb mérőszámának. Amiben egyébként van is igazság, nem véletlenül nevezték el “central processing unit”-nak, a lényeges számítások egyértelműen itt történnek.

De ahhoz hogy megértsük rendszerben betöltött szerepét meg kell ismernünk még egy fogalmat, a “bottleneck” kifejezést. Ez egy palack szájára utal a számítástechnika szakzsargonban, azaz olyan helyzetekre, amikor egy folyamatban résztvevő valamelyik alkatrész teljesítménye elmarad a környezetétől, ezzel visszafogva a teljes rendszer működését. Ez a gyakorlatban például úgy jelenhet meg, hogy a processzor gyorsabban tud számolni, mint ahogy a háttértár vagy memória képes betölteni a számolnivalót.

Ha CPU-t bővítesz a laptoptodban, akkor a jó eséllyel kerülhetsz hasonló szituációba. Tehát: amíg nem igazítod a további komponensek teljesítményét is a processzorhoz, addig elmarad(hat) a várt teljesítménynövekedés. Ráadásként a processzor a drágább alkatrészek közé tartozik, és a cseréje is bonyolultabb. A tapasztalataink szerint egyszersmind gazdaságosabb és hatásosabb is a CPU-t körülvevő olcsóbb alkatrészek cseréje.

Válts inkább HDD-ről SSD-re, megéri!

A leglátványosabb sebességnövekedés ennél a váltásnál érzékelhető. Ez gyakorlatilag a háttértár cseréje egy modernebb típusra. Érdemes megnézetned, hogy a Te laptopodban HDD van-e még. Az újabb notebookok már szinte kivétel nélkül SSD-vel szerelve kerülnek a piacra, de a technológia csak az elmúlt néhány évben lett igazán olcsó és ezáltal elterjedt.

A hatalmas sebességnövekedés elsődleges oka, hogy a HDD technológiája mozgó alkatrészekre épül, az SSD-ben viszont ilyenek nincsenek. Ennek további előnyei is vannak, de erről bővebben is írtunk már itt.

Vagy bővítsd a laptop memóriáját: több RAM kevesebb várakozás!

A memória bővítése szintén hatásos megoldás, ráadásul az esetek többségében ez az egyik, ha nem a legkönnyebben bővíthető alkatrész a gépedben. A RAM mennyiségi és minőségi növelésével a látványosan gyorsítható a laptopod. Ennek hogyanjáról korábban írtunk bővebben is.

 

Ha cikkünk meghozta a kedved a gép gyorsításához, akkor keresd bátran a PC Panda szakembereit!