Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Váratlanul leáll a laptopod? Ezek lehetnek az okai!

Váratlanul leáll a laptopod? Ezek lehetnek az okai!

Dolgozol, filmet nézel vagy épp játszol, és hirtelen elsötétül a képernyő? Akkor bizony baj van! Cikkünkben sorra vesszük a három leggyakoribb okot a leállás mögött!

A váratlanul elsötétülő kijelzőnél kevés bosszantóbb dolgot tud produkálni egy laptop. Ráadásul magát a jelenséget elég sok minden okozhatja, jellemzően nem egyértelmű elsőre a probléma forrása. Mai cikkünkben a három leggyakrabban felmerülő okot vesszük sorra.

Váratlan laptop leállás az akkumulátor hibájából

Ha a leállást megelőző időszakban feltűnt, hogy az akkumulátor teljesítménye jelentősen gyengült, akkor valószínűleg ez az alkatrész a probléma forrása. Amit ilyenkor érdemes figyelni, hogy milyen gyorsan esik a töltöttségi szint, amikor a laptop nincs a töltőhöz csatlakoztatva. Továbbá árulkodó jel az is, ha ezzel párhuzamosan a töltés is lassabban megy mint korábban, esetleg nem tud egy bizonyos százalék fölé kúszni a mutató. Arról, hogy miként vigyázhatsz a laptopod akkumulátorára itt írtunk bővebben.

Amikor az akkumulátor az élettartamának a végén jár, akkor olyan pillanatban is leeshet benne a feszültség, amikor a rendszere kiírása szerint még nem kellene lekapcsolnia.

Ha váratlan leállások még nem jelentkeztek, de a töltéssel már problémáid vannak, akkor ajánljuk ehhez fűződő cikkünket is.

Váratlan notebook leállás túlmelegedés miatt

A leállást megelőző pillanatokban árulkodó jel lehet ha a ventilátorok hangosan búgnak a gépben, fújja a meleget, és esetleg még a működés is lassul, darabossá válik. Az ilyen pillanatokban bekövetkező váratlan leállás nem hiba, hanem “biztonsági funkció”, melynek célja a túlmlegedésből fakadó komolyabb károk megelőzése. Ezért pörgeti fel a ventilátorokat a rendszer, illetve adott esetben korlátozza a processzor teljesítményét, hogy az kevesebb hőt termeljen. Utóbbi az oka a leállást megelőző lelassult működésnek. A problémára a legtöbbször megoldás egy kiadós takarítás. Ennek fontosságáról, hasznosságáról, és menetéről korábban már írtunk.

Az ilyen leállás önmagában nem okoz maradandó károkat, legalábbis amíg nem válik rendszeressé a dolog, addig javára büntetlenül megúszható. Mindezek ellenére több mint javasolt szervizbe vinni a gépet, mert az idő múlásával egyre valószínűbb, hogy a finom alkatrészek, apró fém darabkái közül valamelyik nem bírja tovább a hőingadozást.

Váratlan leállás a meghajtó hibája miatt

A kijelzőn megjelenő dolgok szoros összefüggésben vannak a meghajtón elérhető adatokkal. Tulajdonképpen szinte kizárólag azt látjuk magunk előtt használat közben, amit innen tölt be a gép. Ráadásul ide van telepítve az operációs rendszer is, így tehát érthető, hogy miért vezethet hirtelen leállshoz ha itt probléma jelentkezik. Az ilyen leállások tűnhetnek a legrejtélyesebbnek, hiszen a két korábbi szituációtól eltérően nem igazán látunk előzményeket.

Az ok jellemzően úgynevezett szektorhiba, és a régebbi HDD-vel szerelt laptopok esetében fordul inkább elő. Az SSD-vel felszerelt darabokban a meghajtónak nincsen mozgó alkatrésze, így ezeknél sokkal ritkább az ilyen probléma.

A szektorhibák nem javíthatóak, az alkatrész cseréjével lehet orvosolni a problémát. Ezt érdemes is megtenni, mert minden ilyen leállás nyomán nő a valószínűsége, hogy elvesztünk valamennyit a meghajtón tárolt adatokból, ha nem rögtön az összeset.

A HDD és SSD közötti különbségekről, illetve arról, hogy mivel jár ha egyiket a másikra cserélnéd a a gépedben itt írtunk.