Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Veszélyben vagy, ha ezeket a jelszavakat használod

Veszélyben vagy, ha ezeket a jelszavakat használod

Hiába a reális veszély, az emberek jelentős része még mindig gyenge jelszavakat használ. De mitől erős egy jelszó? Mire kell ügyelni? Ilyen, és ehhez hasonló fontos kérdések, és persze válaszok a cikkben.

Az életünk jelentős részét a digitális világ keretei között éljük. Ez az életforma magával hozta, hogy a szolgáltatások, ügyintézés, szórakozási lehetőségek is online környezetre váltottak. Manapság már számtalan oldalon vagyunk regisztrálva, amihez szorosan hozzátartozik, hogy személyes adatainkat jelszavakkal védjük. De nagyon nem mindegy, hogyan tesszük mindezt. Sok ember még mindig a strandon, az értékeire terített törölköző szellemében választ jelszót. De hiába gondoljuk, hogy egy-egy pofonegyszerű jelszó megfelelő, ez nagyjából annyi védelmet jelent, mint a vízparton, a táskákra
terített törölköző. Semennyit.

Látni kell ugyanis, ahogyan fejlődik a technológia, úgy lesznek egyre ügyesebbek és gyorsabban a hackerek is. Az egyik legnépszerűbb jelszófeltörési módszer úgy néz ki, hogy a hackerek robotokat használva számos, általános jelszót futtatnak automatikusan a fiókba való betöréshez. Ha pedig könnyen kitalálható jelszavakat használunk, veszélynek tesszük ki magunkat. Bármelyik pillanatban ellophatják személyes adatainkat. Arról nem is beszélve, ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, akkor, aki egyet megszerez, onnantól kezdve a teljes digitális életünkhöz hozzáfér.

A Google által 2018-ban készített felmérésből például az derült ki, hogy a háromezer megkérdezett fő

▪ 52 százaléka több helyen is ugyan azt a jelszót használja, eltérő felhasználónévvel.
▪ 35 százaléka azonos fióknevet, eltérő jelszót,
▪ míg 13 százalék azonos felhasználónevet és azonos jelszót használ az oldalakon.

 

A gyenge jelszótól az erősig

Míg az N-able technológiai vállalat összesítése arra mutat rá, hiába a reális veszély, az emberek jelentős része még mindig gyenge jelszavakat használ – háziállata nevét vagy épp
születési dátumát. És, ami legalább ilyen aggasztó, hogy a leggyakrabban használt jelszavak, évente készített listáján ugyanazok a „szereplők”. Hogy melyek ezek?

▪ 123456
▪ Password
▪ 12345678
▪ Jelszójelszó
▪ 1111111

 

Adódik tehát a kérdés: mitől erős egy jelszó? Legalább nyolc- tíz, vagy annál több karakterből áll. Egyedi, kreatív, semmiképp sem a személyünkhöz köthető mint például a Lajos1985. Legyenek benne számok, kis- és nagybetűk, illetve speciális karakterek. És, ahogy külön kulcsot használsz az autódhoz, lakásodhoz, a biciklid lakatjához, úgy használj a különböző felületeken eltérő jelszavakat. Továbbá, ha adott a lehetőség, használj dupla hitelesítést. És az sem árt, ha bizonyos időközönként jelszót változtatunk.

 

Jelszógenerátor – segít, ha kell

Amennyiben nincs bonyolult jelszó ötleted, nem baj. Számos jelszógenerátor áll rendelkezésedre (Chrome-nak van például ilyen bővítménye), amelyek a véletlenszerű jelszavak létrehozásához algoritmust, matematikai véletlenszerűséget
alkalmaznak. De bármelyik – saját magad által vagy generátor által kitalált – verziót is használod, ne papírra vagy cetlire írd fel jelszavaidat, inkább használj erre a célra létrehozott
alkalmazást, platformot. Ez egyrészt tárolja a belépésekhez tartozó adataidat (url, event, név és jelszó), másrészt egy kattintásra ki tudod tölteni a belépéshez szükséges mezőket.

Működése egyszerű, van egy fő jelszó, ami hozzáférést biztosít az elmentett jelszavaidhoz. Arról, hogy a fő jelszó biztonságban legyen, arról az alkalmazások gondoskodnak, amelyek a belépési adataidat saját helyeiken, nagyon erős
titkosítással (általában felhő alapon) tárolják.

Fontos azonban jelezni, nem csak a helytelenül megválasztott jelszó vezethet problémákhoz. Itt és itt arról írtunk, hogy mire érdemes figyelmet fordítanod, ha a laptopodnál el akarod kerülni a nagyobb bajt.

Jöhetnek még hasznos tippek? Akkor olvass tovább, és tudd meg hogyan főzöd meg nyáron a laptopod, miként vigyázz az aksidra, és mi történik ha nem takarítod a képedet!