Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Bővítés, vagy külső meghajtó? Így válassz, ha kevés a hely laptopodon!

Bővítés, vagy külső meghajtó? Így válassz, ha kevés a hely laptopodon!

Az adat egy furcsa tulajdon: az évek során mindig csak több lesz belőle, kevesebb sosem. Vagy legalábbis szándékosan csak ritkán válunk meg az adatainktól. Gondolj bele, mi olyan van még az életedben, amiből nem a régi helyére kerül az új? Valószínűleg nem sok dolog jut eszedbe. Ráadásul egyre gyorsabban növekszik a személyes adataink kupacának mérete, hiszen egyre több és egyre nagyobb méretű képet, videót és dokumentumot készítünk. De mi lehet ezeknek a helyes tárolási módja? Mivel a mindennapi életbe csak az elmúlt évtizedben szivárgott be a kérdés, ezért az adattárolásban nem támaszkodhatunk a felmenőink tapasztalataira. Cikkünkben a teljesen átlagos felhasználók szintjén vizsgáljuk meg a kérdést, és segítünk eldönteni, hogy bővítened érdemes, vagy inkább egy külső meghajtót vásárolnod.

SSD vagy HDD bővítése laptopban

Amikor elfogy a hely a laptopodon, akkor a legegyszerűbb megoldásnak az tűnhet, ha bővíted a beépített meghajtó méretét. Ebben az esetben semmilyen mértékben nem kell változtatnod a napi használati szokásaidon – hiszen nincsen új eszköz, – nem kell plusz kábelt eltenned induláskor, és ottfelejteni sem fogod tudni az irodában a meghajtót. Ráadásul könnyen lehet, hogy nem csak több hely lesz a gépeden, hanem jelentős gyorsulást is tapasztalsz. A HDD-ről SSD-re váltás előnyeiről korábban részletesen is írtunk.

Összefoglalva: ha sokat mászkálsz, de nincs kedved plusz egy elektronikai cikkre figyelni közben, illetve mindig minden adatodat szeretnéd elérni, akkor bővíts! Szakértő csapatunk segítségedre lesz!

Külső meghajtó választása notebookodhoz

Ha nem a napi életedhez szükségesek a laptopodon magaddal hurcolt adatok, hanem egyszerűen az évek alatt összegyűltek a családi fotók meg a nyaralásokon készült videók, akkor boldog leszel egy külső meghajtóval is. Minek vinnéd mindenhova magaddal azokat az adataidat, amelyekre évente csak néhány alkalommal van szükséged?

Egy külső meghajtó beszerzése ráadásul egyszerűbb, és gyakran olcsóbb is a bővítésnél, hiszen nem igényel semmilyen szaktudást. Az elektronikai áruházba besétálva önállóan is könnyedén tudsz választani magadnak egy megfelelőt. Arról hogy mennyi helyre lehet szükséged napjainkban, külön is írtunk.

Összefoglalva: olyan adatok tárolására ajánljuk, amelyekre nincs szükséged napi szinten. A külső meghajtók piacán széles választékban találni reális árú és jó minőségű eszközöket. Akár önállóan is be tudsz egyet szerezni, nincs szükség szakértői segítségre.

További adattárolás lehetőségek: felhő, otthoni szerver

A bővítés és külső meghajtó mellett még meg kell említenünk két népszerű kategóriát az adattárolás kapcsán.

  • Felhő alapú tárolás: amikor egy előfizetési díj fejében egy szolgáltató vállalja, hogy rábízhatod az adataidat. A felhő kifejezés kapcsán még a mai napig is sokaknak vannak téves prekoncepciói, leginkább a megbízhatóság kapcsán. Pedig érdemes nyitva tartani a szemüket, a felhő szolgáltatások egyértelműen jövőbe mutatóak, és több nagy szolgáltató is bizonyított már az elmúlt években.
  • Otthoni szerver: pontosabban NAS (Network-attached storage). Ezek népszerűsége a tapasztalataink szerint mintha leáldozóban lenne, pont a felhő alapú tárolási megoldások terjedése miatt. Csak olyanoknak ajánljuk, akik nem rémülnek meg ha tutorialokat kell böngészniük a beállítások kapcsán.

Mindkét utóbbi megoldás kiválthatja a géped bővítését, vagy egy külső meghajtó vásárlását. Ha maradt még kérdésed, akkor pedig keresd bátran a PC Panda csapatát!