Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Ha csak otthon használom a laptopom, akkor használhatom akkumulátor nélkül?

Ha csak otthon használom a laptopom, akkor használhatom akkumulátor nélkül?

Hány töltést bír egy átlagos laptop akkumulátor?

Először is tegyük tisztába, hogy mit várhatunk egy laptop aksijától napjainkban. Egy átlagos laptop akkumulátorának várható élettartama számos tényezőtől függ. Általában a legtöbb modern laptopot úgy tervezték, hogy a használati szokásoktól, a laptop modelljétől és az akkumulátor korától függően akár 500 teljes töltési és kisütési ciklust vagy 1-2 évnyi használatot biztosítson. Az optimális teljesítmény és élettartam biztosítása érdekében ajánlott a laptop akkumulátorát legalább kéthavonta egyszer teljesen feltölteni majd lemeríteni, illetve az extrém hőingadozástól is érdemes megkímélni. Megéri odafigyelni, a megfelelő gondozás és karbantartás mellett egy átlagos laptop akkumulátor több évig is elélhet, mielőtt cserére szorulna.

Nem tölt a laptopod akkumulátora? Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

De mi történik a laptop aksijával, ha sokáig nem töltjük?

Egyre többen dolgoznak otthonról, és talán benned is felmerült a kérdés, hogy ha úgyis álandóan a hálózatról használod a gépet, akkor nem jobb-e esetleg ha kiveszed az aksit? Logikusnak tűnik, hiszen így kevesebbet van használatban. De vajon mi a valóság?

Ha egy akkumulátort hosszabb ideig nem töltenek, a cellák belső kémiai összetétele elkezd lebomlani és degradálódni. Ez a kapacitás csökkenéséhez, a ciklus élettartamának megrövidüléséhez és esetleg még maradandó károsodáshoz is vezethet. Tehát: fontos, hogy rendszeresen töltsd az akkumulátort! Erre legalább 6 havonta vagy a gyártó által ajánlott módon keríts sort! Ha pedig az akkumulátort hosszabb szünet után veszed újra használatba, akkor először teljesen merítsd le, majd töltsd föl! Ez biztosítja, hogy az összes cella fel tudjon készülni a terhelésre.

Akkor hogyan érdemes tárolni a napi használaton kívüli laptop akkumulátorokat?

A mi személyes véleményünk az, hogy sokkal kevésbé életszerű, mint azt elsőre gondolná az ember. Legalábbis a manapság elterjedt lítium akkumulátorok egy kicsit kényesebbek annál, hogy megfeledkezhessünk róluk. De mi lenne az ideális?

  • Mivel hosszabb távon az alacsony feszültség nem tesz jót az akkumulátornak, a magas töltöttségi szint pedig gyorsabban merül, ezért olyan 40-60% körüli töltöttségi szinten érdemes tárolni az eszközt.
  • Mivel a használaton kívül is folyamatosan merül, ezért 1-2 havonta érdemes elővenni, és ellenőrizni a szintet.
  • Ha pedig már elővettük akkor jót tesz az akkumulátornak, ha 15-20% körül meríted, majd visszatöltötd 40-60% környékére.
  • A szobahőmérsékletnél melegebb vagy hidegebb környezet hatására felgyorsulhat a degradáció.

Illetve azt se felejsük el, hogy ha egy lítium-ion akkumulátor túl sokáig marad lemerülve, visszafordíthatatlanul károsodhat, ami a kapacitás és az energiateljesítmény csökkenéséhez vezethet. Így könnyen pont azzal rövidíthated meg az akkumulátor élettartamát, hogy megpróbálod azt kímélni, kevesebbet használni. A laptopok energiafogyasztásáról itt bővebben is írtunk.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket, és bizalommal fordulsz majd a PC Panda szakértő csapatához számítógépes kérdéseddel!