Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

LCD, QLED, AMOLED: így válassz 2023-ban!

LCD, QLED, AMOLED: így válassz 2023-ban!

2023-ban nem is annyira könnyű eligazodni a kijelzők között, egyre több különböző betűszót kell megjegyezni a sokféle technológia miatt. Ráadásul első ránézésre sokszor nem is annyira egyértelmű, hogy melyiket lenne érdemes választanunk. Ebben szeretnénk egy kicsit segíteni cikkünkkel. Összeszedtük, hogy mi a különbség a három leggyakrabban emlegetett kijelző technológia között, tehát az LCD, QLED, és AMOLED technológiák miben térnek el egymástól.

LCD vs. LED: mi a különbség?

Az LCD (folyadékkristályos kijelző) és a LED (fénykibocsátó dióda) a ma elérhető két legelterjedtebb kijelzőtechnológia. Bár mind az LCD, mind a LED kimondottan jó képminőséget kínál, van néhány alapvető eltérés, amely megkülönbözteti őket egymástól.

Ami az árakat illeti, az LCD kijelzők általában olcsóbbak, mint LED-es társaik. Ez főként annak köszönhető, hogy a két technológia eltérő módon állítja elő a fényt. Az LCD-kijelzőknél a folyadékkristályos cellák megvilágítására háttérvilágítást használnak, hogy a képernyőn megjelenjen a kép. E plusz lépés miatt az LCD-knek több energiára van szükségük, mint a LED-eknek, amelyek egyedi pixeleket használnak, amelyek aktiváláskor saját fényt termelnek.

Tehát: a LED technológia lehetővé teszi az egyes pixelek egymástól független üzemeltetését, a fényerő egyedi szabályozását. Ettől a színek úgy általában szebbek lesznek.

Olvasd el cikkünket arról is, hogy matt vagy fényes kijelzővel érdemesebb-e megvásárolni laptopod!

Az LCD kijelzőkről röviden

Az LCD-ket az 1990-es évek eleje óta használják laptopok kijelzőiben, és népszerűségük az idők során csak nőtt. Előnyeik közé tartozik az alacsony energiafogyasztás és a jó képminőség. Jelenleg ezek a legelterjedtebb laptop-kijelzőtípusok, és ez a tendencia várhatóan 2023-ban is folytatódik, leginkább azért, mert az LCD-k más elérhető kijelzőtípusokhoz képest (jelenleg) viszonylag kedvező árúak is.

Tehát: ez a legidősebb a mai is széles körben használt technológiák közül, amelyet a laptopok kijelzők gyártása során használnak. Ennek az elsődleges oka, hogy olcsóbb előállítani, mint a cikkben említett többi kijelző típust.

Miben tud többet a QLED a sima LED technológiánál?

Az elsődleges különbség abban rejlik, ahogyan a színeket a képernyőn megjelenítik. A LED-televíziók egyedi piros, zöld és kék háttérfények kombinációját használják a kép létrehozásához. A QLED panelek ezzel szemben apró, kvantumpontoknak nevezett részecskéket használnak, amelyek különböző színű fényeket bocsátanak ki, amikor elektromos áram halad át rajtuk. Az eredmény a színek még szélesebb skálája.

Tehát: a QLED technológiával szerelt panelek a színek még szélesebb skáláját képes megjeleníteni. 

És végül a két nagyágyú: a QLED vagy az AMOLED a jobb választás?

Az AMOLED és a QLED technológia rajongói közötti vita folyamatosan zajlik. Mindkét kijelzőtechnológia jelentős előnyöket kínál a hagyományos LCD-kijelzőkkel szemben, például mély színeket, széles betekintési szögeket és jobb energiahatékonyságot. Az AMOLED kijelzők általában nagyobb kontrasztúak és szélesebb színtartományt biztosítanak mint a QLED-ek. Cserébe a QLED-képernyők az AMOLED-kijelzőkhöz képest jobb maximális fényerővel rendelkeznek, viszont a színpontosság és a kete tónusai kevésbé a technológia erősségei.

Tehát: a QLED várhatóan a fényerőben, az AMOLED pedig a megjelenített színekben lesz erősebb.

Ha tetszett a cikkünk, akkor olvasd el azt is, ahogy az i3, i5, i7, és i9-es processzorok közti különbségeket magyaráztuk el!

Ha számítógépekkel kapcsolatos kérdésed van, vagy megoldandó problémád akadt, akkor keresd bizalommal a PC Panda csapatát!