Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Milyen processzort válassz: i3, i5, i7, i9?

Milyen processzort válassz: i3, i5, i7, i9?

Napjaink talán legismertebb processzor gyártója az Intel, bár a sarkában egyre inkább ott van az örök konkurens AMD is. Az évtizedes piacvezetői szerep hatására az Intel képes volt elérni, hogy “Core” nevű termékcsaládjuk ismerősen csengjen az elektronikai cikkekért amúgy nem különösebben lelkesedő fogyasztóknak is. A TV reklámokban rendszeresen hallani, hogy az aktuálisan akciós laptop porcesszora i3, i5, i7, stb. Sőt a tapasztalataink alapján sokan mindössze a processzor neve alapján döntenek arról, hogy melyik notebook a nekik való. Ez a döntési folyamat általában úgy néz ki, hogy az i3-nál jobb az i5, annál meg az i7, annál meg az i9, stb. De mennyire jó döntési mechanizmus ez? Mai cikkünkből pontosan megtanulod, hogy hogyan hasonlíts össze két Intel Core processzort, és hogyan ne dőlj be a néha szándékosan félrevezető hirdetéseknek.

Melyik Intel Core processzor az erősebb? i3, i5, i7, i9?

Egy autós példán keresztül talán érzékeltethető, hogy hogyan vihet mellé minket, ha pusztán az i3, i5, i7 elnevezések alapján választunk: melyik kocsi a felszereltebb, egy Audi Q4 vagy egy Audi Q7?

És ha egy picit változtatunk a kérdésen, akkor a választásod is változik? Mondjuk így: melyik kocsi a felszereltebb, egy 2022-es Audi Q4 vagy egy 2015-ös Audi Q7?

Nem mindegy ugye? Ugyanígy érdemes megnézni a vásárlás előtt, hogy mikori az az i7-es processzor az éppen akciósként reklámozott gépben. Már csak azért is mert bár gyakran lehetséges, de azért nem egy egyszerű ment a processzor bővítése.

Az “i” betű mellett egyébként valóban a teljesítményre utal a számozás, a processzor magjaival van összefüggésben, és tényleg a nagyobb az erősebb, de ez csak akkor egyértelmű, ha ugyanabból a generációból származó procikról beszélünk. Különben pontosan ugyanaz a helyzet, mit az autós példánál: könnyen lehet, hogy a 11 generációs i3-as jelentősen túlteljesít egy 7. generációs i5-öst.

Hogyan tudod eldönteni egy Intel Core processzor nevéből, hogy mit tud?

Először is itt alább láthatod, hogy hogyan néz ki kiírva egy Intel Core processzor teljes neve.

Az i7-es jelölést követő első két szám jelöli a processzor generációját, ami itt a példánkban azt jelenti, hogy egy 10. generációs i7-esről van szó.

Az első tagból fennmaradó maradék két számjegy az SKU number, amiből praktikusan a nagyobb mindig jobb lesz.

Megjegyzés: a 10. generáció előtt készült processzorok esetében az SKU number még három jegyű volt, hiszen a generáció jelölése csak egy karakternyi helyet vett igénybe. Tudj róla, ha esetleg egy régebbi darab kerül a kezedbe!

A következő tag, azaz itt a példában a G7 a termékkategóriát jelöli. Ebből elég sokfélét használ az Intel, általában vagy egy betű, vagy két betű, vagy egy betű és egy szám. Igazából azt jelzi, hogy melyik célcsoport számára készült a termék. A valóságban ez alapján már nem nagyon fogsz összehasonlítani processzorokat.

És nagyjából ennyit elég ha tudsz ahhoz, hogy ne tudjanak átejteni, illetve képes legyél két Intel Core processzort valóban összehasonlítani. Reméljük, hogy a hasznodra válik a cikk tartalma, ha pedig bármilyen laptopos kérdésed van, fordulj bizalommal a PC Panda csapatához!