Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Sokba kerülhet, ha olcsó laptop akksit választasz!

Sokba kerülhet, ha olcsó laptop akksit választasz!

Gyakori jelenség a laptopoknál, hogy a teljesítmény még elegendő de az akkumulátor degradációja miatt a napi használat kényelmetlenségekbe ütközik. Ez a folyamat elkerülhetetlen, az akkumulátor maximális töltöttségi szintje a ciklusok során folyamatosan romlik. A folyamat lassításával egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. De mi a teendő, ha notebookod már csak a töltőre csatlakoztatva használható? Értelemszerűen egy új akkumulátor beszerzése megoldja a problémádat, de hol, miért és milyet NE vásárolj? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk cikkünkben.

Gyorsan merülő, olcsó notebook akkumulátorok

A legtöbb laptopban könnyen, bármilyen számítástechnikai ismeret nélkül is cserélhető az akkumulátor. Ez oda vezet, hogy sokan egyszerűen rendelnek egy új akkumulátort a gépükhöz, és önállóan kicserélik azt. A papíron és ránézésre is ugyanolyannak tűnő alkatrészek azonban egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyanok is. Jellemzően a minőséggel van a probléma, ami szerencsés esetben csak az üzemidő tekintetében okoz majd csalódást, rosszabb esetben az egész gépedet kukázhatod.

Milyen problémákat okozhat egy gyenge minőségű csere akksi a laptopodban?

Egyrészt a gyanús eredetű akkumulátorok gyakran nem tudják üzemidőben garantálni azt minőséget, amit az eredeti gyári alkatrész valaha tudott. Egyszerűen kevesebb időre elegendő töltést tudnak felvenni. Ehhez sokszor hozzá jön a gyors degradáció, azaz a már eleve gyenge üzemidő rohamléptekben kezd tovább csökkenni. Ha csak ennyi gondot okoznának ezek a pótalkatrészek, akkor még nem is jártunk rosszul. Ha meg nem is oldottuk az akkumulátor problémáját, viszonylag olcsón megtanulhatjuk a hibát. Az ilyenkor keletkező elektronikai hulladéktól való megszabadulás helyes módjáról itt írtunk korábban.

A kevésbé szerencséseknek azzal szembesülhetnek, hogy az akkumulátorhoz tartozó elektronikát is kispórolta a gyártó. Többnyire károsodást ezek sem okoznak a számítógépben, azonban olyan apró funkciók, mint az akkumulátor töltöttségi szintjének %-os kijelzése, már nem működnek.

Akik pedig igazán rosszul választottak, azoknak egyszerűen fel is gyulladhat a laptopjuk. A gyártók ilyenkor nem csak az elektronikán spórolnak, hanem az akkumulátor burkolatán is. Az ebből fakadó sérülékenység már akkor is problémákhoz vezethet, ha a gépet csak a korábban megszokott módon használja a tulajdonosa. Például, ha töltőn hagyja éjszakára. Attól, hogy éppen nem ülsz a gép előtt az még fogyaszthat áramot, tehát használhatja az akksit is. Hogy mennyit fogyaszt ilyenkor a notebookod arról már írtunk korábban.

Hogyan ismerheted fel a rossz minőségű akkumulátorokat?

Az első számú és egyben legfeltűnőbb gyanús jel az ár. Ahogy az életben általában, az akkumulátorok esetében is igaz, hogy ha valami nagyon olcsó, az várhatóan nem lesz túl jó minőségű. Egyes utángyártott akksik az eredeti gyártó által kívánt cserealkatrész töredékéért is megvásárolhatóak. Értelemszerűen ezek nem ugyanazzal az odafigyeléssel készülnek.

Szintén könnyen azonosítható különbség a súly. Ha újonnan vásárolt akkumulátorod érezhetően könnyebbnek tűnik az elődjénél, miközben a termékleírás alapján ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, akkor nagy valószínűséggel füllentettek neked és valamit kispóroltak belőle. Ne lepődj meg, ha a könnyebb akksi gyorsabban merül, mint amire számítasz!

A rossz minőségű, könnyen deformálódó vagy törékeny műanyag is legyen gyanús! Ha a termék külsejére nem fordított energiát a gyártó, akkor vajon a belseje mennyire van rendesen összerakva? Emlékezz: akár a teljes géped lángra kaphat egy hibás akkumulátor miatt.

De akkor hogyan érdemes választani? A legegyszerűbb, ha laptopod márkájának a gyártójától rendeled meg az új akkumulátorodat. Ebben az esetben csak annyit kell a minőség miatt aggódnod, mint a korábbi akksi esetében. A harmadik fél által gyártott cserealkatrészek sem feltétlenül rossz minőségűek. Az ár sokat sejtet, de a vásárlás előtt érdemes kicsit tájékozódni a gyártó előéletéről, és csak akkor megrendelni bármit, ha megbízhatónak tűnik.

Ha pedig igazán biztosra akarsz menni, akkor bízd szakértő csapatunkra a géped!