Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Tönkreteheti laptopodat egy utángyártott töltő?

Tönkreteheti laptopodat egy utángyártott töltő?

Mint az elektronikai cikkeknél általában, a laptopod esetében is a működés alapfeltétele a folyamatos és egyenletes feszültség. Erről a laptop töltője gondoskodik, és ugyan nem tűnik egy komplex feladatnak, de mégis az. A gyári töltődben valószínűleg több olyan működésbiztonságot támogató funkció is van, amit az olcsó, utángyártott társaikból kispórolnak. Ma arról írtunk, hogy ezek a hiányosságok hogyan vezethetnek a géped meghibásodásához, illetve hogyan tudsz biztonságos töltőt választani.

Ilyen problémákat okozhatnak az olcsó laptop töltők

Két fő kategóriába bonthatóak a rossz minőségű töltők által okozott kellemetlenségek:

  • bosszantó, de javítást nem igénylő kényelmetlenségek,
  • illetve csak szervizben javítható meghibásodások.

A bosszantó kategóriába eső kényelmetlenségek hosszabb távon egyébként könnyen vezethetnek javítást igénylő meghibásodásokhoz is. Ezt nem érdemes megvárni. Apróságnak tűnhet például, ha a töltő lassabban tölti az akkumulátort mint a korábban használt darab. Vagy, ha a hálózatról a gépnek közvetlenül fel tudja adni a feszültséget, de az akksit közben nem tölti. De egyszerűen az is előfordulhat, hogy a töltőd a hanyag összeszerelés miatt a vártnál hamarabb felmondja a szolgálatot, és ismét vásárolhatsz egy újat.

Az igazán kellemetlen esetek azok, amikor egy számítógép teljesen tönkremegy egy olcsó töltő miatt. A pár ezer forintos töltő helyett ilyenkor már sajnos pár tízezer, vagy akár pár százezer forintos javításokról kell beszélgetnünk ügyfeleinkkel. A töltő külseje alapján megállapíthatatlan, hogy milyen elektronikai vezérlő rendszer van odabent, pontosabban, hogy egyáltalán került-e bele bármilyen. Ennek hiányában azt sem tudjuk, hogy a töltő mennyire képes egyenletesen leadni a feszültséget. Az ilyen ingadozó feszültség felelős a legtöbb komoly meghibásodásért. Laptopodban számtalan olyan apró alkatrész van, ami érzékeny lehet rá, és jobb esetben csak megáll a működésben, rosszabb esetben pedig ki is gyulladt. Az olcsó töltőkre nagyjából ugyanazok igazak, mint az olcsó laptop aksikra.

Gyári, utángyártott, univerzális notebook töltők

Háromféle töltőt vásárolhatsz notebookodhoz:

  • Gyári töltő: ami egyébként ránézésre lehet nem pont ugyanolyan, mint amit korábban a gépedhez kaptál. Abban viszont biztos lehetsz, hogy ugyanazokat a szempontokat tartották szem előtt a tervezés és a gyártás során. Mindig ez lesz a legbiztonságosabb és a legdrágább választási lehetőséged is.
  • Utángyártott töltő: amiből lehet, hogy a márkajelzéstől eltekintve egy éppen ugyanolyat is találsz, mint a korábbi töltőd. Legalábbis ránézésre. Utángyártott töltő és utángyártott töltő között hatalmas minőségbeli különbség lehet. A nagyon olcsókat érdemes elkerülni, hiába néznek ki hasonlóan, mint drágább társaik, és amennyire lehetséges érdemes utánanézni a gyártó korábbi teljesítményének.
  • Univerzális töltő: ami a csomagolás állítása szerint minden géppel működik, a tapasztalatunk alapján pedig egyikkel se túl jól. Általában ezek a legolcsóbb és legrosszabb minőségű töltők is, igazából semmilyen esetben sem tudjuk őket javasolni.

A világ egyébként egyre inkább halad az egységes töltőcsatlakozók irányába, ami jelentősen kevesebb elektronikai hulladékot eredményezhet a jövőben, és egy új töltő kiválasztása is jóval egyszerűbb lesz.

Reméljük cikkünk segít elkerülni a töltő vásárlása körüli kellemetlenséget. Ha pedig már megtörtént a baj, vagy egyszerűen csak kérdésed van, akkor fordulj bátran a PC Panda szakértő csapatához!