Kedves Ügyfeleink! Boltunkban megszüntettük az ügyfélfogadást, telefonon és emailben továbbra is állunk rendelkezésükre!

Túlmelegszik a géped? Ideje cserélni a hővezető pasztát!

Túlmelegszik a géped? Ideje cserélni a hővezető pasztát!

Ahhoz képest, hogy milyen sok cikk foglalkozik a laptopok túlmelegedésével, viszonylag keveset olvashatunk a hővezető pasztáról. Pedig a rendszeres újrapasztázás sokat segíthet abban, hogy maximalizáld laptopod élettartamát. De mire is való pontosan a termikus paszta, milyen rendszerességgel érdemes vele foglalkozni, és honnan tudhatod ha eljött a csere ideje? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a cikkünkben. 

Mi az a hőpaszta, és miért fontos a processzornak?

A termikus paszta feladata, hogy kitöltse a processzor és a hűtőborda közötti légréseket, így növelve az érintkezési felületet a kettő között, ami javítja a hőátadást. Tehát a processzor a pasztán keresztül érintkezik a laptop hűtésével, ha a paszta felhelyezése nem optimális, akkor a hűtés sem lesz az. A hőszabályozás mellett pufferként is működik a két felület között, megakadályozva a korróziót vagy oxidációt amit a különböző fémek okozhatnak.

Mennyi időnként kell a termikus pasztát cserélni a laptopodban?

A hőálló pasztát úgy tervezték, hogy évekig kitartson. Fontos azonban megjegyezni, hogy az élettartamát befolyásolhatják olyan környezeti tényezők, mint a hőmérséklet és a páratartalom. Ha szélsőséges hőmérsékletnek vagy magas páratartalomnak van kitéve, a hőpaszta élettartama csökkenhet, érdemes ezt észben tartani.

A tapasztalataink alapján átlagosan két-három évente érdemes kicserélni a laptop hőpasztáját. Ez persze, ahogy feljebb is írtuk, nagyban függ a készülék használatától és a használati környezettől.

Honnan tudom, ha ideje újrapasztázni a processzort?

A leggyakoribb jele annak, hogy a laptop hőpasztáját ki kell cserélni, nem meglepő módon a túlmelegedés. Ezt persze más is okozhatja, leggyakrabban az éves takarítás kihagyása. Egy biztos: ha a géped hőmérsékletével gondok vannak, akkor érdemes a hőálló pasztát is kicseréltetned.

A szétszerelés során egyébként a felületén egyértelműen látjuk, ha gond volt-e vele. Az elhasználódott termikus paszta elszíneződik és gyakran meg is repedezik.

Mielőtt önállóan nekiállnál a hőálló paszta cseréjének ….

Ha a hőpasztát helytelenül alkalmazzák a processzoron, az számos problémát okozhat. A felhordásakor fontos, hogy a processzor teljes felületén egyenletesen legyen eloszlatva. Ha túl sok vagy nem elegendő hőpasztát használsz, akkor légrések alakulhatnak ki, amelyek csökkenthetik a hővezető képességet, és túlmelegedéshez vezethetnek.

A helytelenül felhordott hőpaszta az alkatrészek közötti rossz érintkezést is okozhat, ami további melegedési problémákhoz és a belső alkatrészek esetleges károsodásához vezethet. Bár elsőre nem tűnik bonyolultnak a feladat, azért ha még nem csináltál ilyet, akkor érdemes szakértőkre bíznod.

Nem csak a hőpasztát cserélnéd a laptopodban, hanem processzort is? Ezekre figyelj!

Fordulj bizalommal a PC Panda csapatához, ha segítségre vagy tanácsra van szükséged a témában!